Domácí nakládaný sýr si připravíte pomocí pár přísad

Fotografie: Unsplash

Již si nemusíte v obchodě kupovat drahé plísňové sýry v nálevu. Levnější obdobu nakládaného hermelínu si uděláte doma sami.

Ať už přikusujete tuto lahůdku v hospodě k pivu, večer s drahou polovičkou u televize se sklenicí vína nebo jen tak na chuť, pravděpodobně uvítáte tip na recept, podle kterého si uděláte nakládaný sýr levněji a přitom stejně chutně. Navíc si můžete postup a přísady kdykoliv upravit, pokud by vám neseděly nebo byste si od tohoto pokrmu představovali něco jiného.

Fotografie: Unsplash

Připravte si spoustu sýra a oleje

Spousta ingrediencí se bude řídit především vaší chutí a nejspíš budete recept ještě několikrát upravovat. Rozhodně však budete potřebovat půl kilogramu sýra dle volby a 400 ml rostlinného oleje, bez nich se neobejdete. Dále se často na nakládání používá chilli, olivy, celý pepř, česnek nebo med. Volbou česneku a aromatického koření určitě neuděláte chybu.

Fotografie: Pixabay

Na takové množství sýra si připravte větší litrovou zavařovací sklenici. Jako alternativu však můžete zvolit dvě (a více) menší a namíchat několik variací s různým kořením a přísadami.

Sýr nakrájíte na malé kostky a nasypete je do sklenic. Olej rozehřejete na pánvi a můžete na něm některé ingredience osmažit nebo je do něj přidat v chladném stavu a následně nalít na sýr.

Můžete zvolit jednu z ozkoušených směsí

Namísto zkoušení složitých receptů na začátek se můžete nechat inspirovat jedním z mnoha, které již mají otestovány ostatní. Milovníci pikantního jídla například ocení nadrobno nakrájené 3 stroužky česneku zprudka osmažené na rozpáleném oleji. Do něj pak přidáte na kolečka nasekanou jednu chilli papričku spolu s troškou bazalky, několika olivami a celý pepř.

Fotografie: Unsplash

Jakmile olej vychladne na pokojovou teplotu, nalijete jej do zavařovací sklenice k sýru. Někteří labužníci radí do oleje poté, co klesne jeho teplota, přidat i lžíci medu nebo polovinu citronu. Každá nová přísada dokáže zásadně změnit výslednou chuť pokrmu. Stejně tak bude vše chutnat jinak tehdy, když zvolíte jiný druh sýra.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]