Zapečené francouzské brambory se šunkou a sýrem. Jednoduchá chuťovka za pár korun

Brambory, které se zapékají se šunkou a sýrem jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů naší české kuchyně, a to právem. Každý je už alespoň jednou jedl.

Francouzské zapečené brambory si svojí vynikající chuti získají snad úplně každého strávníka. Každý je dělá trošku po svém, přidává vlastní ingredience a dochucovadla, ale v závěru z toho vždy vyjde výborný pokrm, za který vás pochválí i ten největší gurmán. No a my jsme si pro vás připravili jednoduchý, rychlý, ale naprosto geniální recept. Tak tužky do ruky, a pojďte si ho napsat.

Co budete potřebovat

  • 1,2 kg brambor
  • 250 g šunky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra
  • 4 vejce
  • 50 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • sůl, pepř dle chuti

A můžete začít

Nejprve si oloupejte brambory, pořádně je umyjte a povařte je tak, aby nebyly úplně dovařené, ale zůstaly tak napůl tvrdé. Potom je jen slijte, nechte trošku vychladnout a nakrájejte na tenké plátky. Do misky rozklepněte 4 vajíčka a nalijte k nim smetanu. Dochuťte solí a pepřem a všechno důkladně prošlehejte pomocí vidličky.

Fotografie: Unsplash

Šunka se bude chvíli smažit

Šunku nakrájejte na malé kostičky a na sporák postavte pánev s troškou oleje a nechte ji rozehřát. Na rozpálenou pánev potom dejte šunku a osmahněte ji dozlatova ze všech stran. Po dosmažení pánev odstavte z ohně.

Fotografie: Unsplash

No a máte skoro hotovo

Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů a nachystejte si zapékací misku, kterou vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Do misky pak vyskládejte vrstvu brambor, na to šunku a zase další vrstvu brambor. Takhle opakujte, dokud nebudete mít plnou misku. Poté to jen zalijte smetanou s vajíčky a nakonec posypejte nastrouhaným sýrem.

Fotografie: Unsplash

Zakryjte misku alobalem nebo víkem a vložte do předehřáté trouby asi na půl hodiny. Krátce před dopečením z mísy oddělejte alobal nebo víko a vraťte na chvíli dopéct, aby se sýr na povrchy roztekl. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]