Jednoduché tvarohové placky se smetanou a zelenými bylinkami

Smažené placky z tvarohového těsta jsou skvělé jako snídaně, svačina i večeře. Nahradíte jimi pečivo a nadchnete i kdejakou návštěvu.  

Pečiva je nepřeberné množství, nejlepší je samozřejmě to, které vyrobíte sami doma. Právě tvarohové placky mohou posloužit jako alternativa pečiva. Na druhou stranu z nich můžete vytvořit plnohodnotnou večeři, kterou ocení děti i dospělí. Recept je přitom opravdu jednoduchý a potřebovat budete v podstatě suroviny, které jistě najde doma každá správná hospodyňka. 

Smetana dodá plackám šmrnc 

Na těsto budete potřebovat 420 gramů hladké mouky, 300 gramů tvarohu a 60 gramů smetany. Připravte si také dvě vejce a 60 gramů bylinek. Potřebovat budete také lžičku cukru a lžičku soli. Stejné množství prášku do pečiva. Začněte tím, že do misky vyklepnete tvaroh, přilijete smetanu a dochutíte solí a cukrem. Elektrickým šlehačem, případně tyčovým mixérem pak vyšlehejte tyto suroviny do homogenní hmoty. Konzistence by měla být nadýchaná.  

Zelené bylinky, ideálně čerstvé, omyjte pod tekoucí vodou, následně osušte papírovými ubrousky a nasekejte nožem na hrubší kousky. Pokud máte nůžky na bylinky, můžete použít ty. Kousky tak budou ideálně velké. Lžící pak směs společně s bylinkami dobře promíchejte. V další misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Po lžících pak směs přidávejte do smetanového základu. Nejprve míchejte metličkou, až to nepůjde, začněte hníst těsto rukou. Zhruba v polovině těsto přendejte na pracovní plochu.  

Je třeba dobře těsto zpracovat 

Ve zpracování těsta pak pokračujte na připravené pracovní ploše, kde přidáte také zbylé množství mouky. Je potřeba vypracovat měkké, soudržné a lehce lepivé těsto, které bude především homogenní. Pracovní plochu podsypte moukou a posypejte jí i těstovou kouli, kterou přikryjete miskou nebo čistou utěrkou. Nechte 15 minut odpočívat. Pak těsto rozdělte na dvě stejné části, ze kterých vyválíte válečky a ty rozdělíte na deset stejných kousků. Vytvořte z nich kuličky a nechte odpočívat asi 5 minut.  

Čím déle necháte kuličky uležet, tím pružnější a měkčí ve výsledku placky budou. Po uležení každou kuličku rozválejte do tenké placky o průměru kolem 25 centimetrů. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje a začněte smažit. Horkým olejem postříkejte i vrchní část placky. Okamžitě se vytvoří vzduchové bubliny. Když je placka z jedné strany pevná a zlatavá, otočte ji. Hotové placky vysušte ubrouskem a podávejte čerstvé. Sníst je však můžete i studené. Chutná je k nim zakysaná smetana či jiná omáčka.  

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]