Vezmeme majonézu, sodu a mouku: Jemné langoše za haléře, vynikající naslano i nasladko

placky naslano i nasladko

Čas od času má člověk chuť na nějakou chuťovku. Pokud zrovna nemáte doma nic, co byste si dali, udělejte si tyto placky, které můžete připravit naslano nebo nasladko.

Lidé si v obchodech kupují velice často trvanlivé pochutiny, mezi které patří různé brambůrky, dezerty, trvanlivé sladké pečivo, sušenky a mnoho dalších pochutin. Občas se ale stane, že člověk tyto potraviny zapomene nakoupit a poté doma přemýšlí nad tím, čím by zahnal své chutě. Pokud se to stává i vám, zkuste si doma příště udělat tyto placky, na které nepotřebujete moc surovin a lze je připravit naslano i nasladko.

Suroviny, které jsou potřeba na placky

Na přípravu těchto placek nepotřebujete příliš mnoho surovin. Jednoduše si postačíte s těmito ingrediencemi:

  • 450 g mouka
  • 200 ml voda
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 0,5 čajové lžičky sody

Rychlé recepty se hodí v mnoha momentech

Lidé se během svého života naučí mnoho receptů, které jim zachutnají a poté je vaří častokrát i neustále dokola. Takové recepty jsou sice skvělé, ale určitě se vyplatí své nejoblíbenější recepty rozšiřovat i tím, že si člověk vyzkouší něco nového. Hodit se mohou také rychlé recepty, kterými zaženete chutě na sladké / slané nebo jídlo nachystáte v momentě, kdy k vám dorazí nečekaná návštěva.

smažení placky

Příprava placek je velmi jednoduchá

Někteří lidé by mohli těmto plackám říkat také koláčky, ale svým výsledným tvarem připomínají spíše placky. Ať už budete výsledným plackám říkat jakkoliv, určitě je můžete začít připravovat i v momentě, když nemáte žádné zkušenosti z kuchyně. Placky začněte chystat tak, že si vezmete misku a do ní dejte majonézu, sodu a zalijete vroucí vodou.

Pokračujte s přípravou placek

Jakmile do misky nalijete vroucí vodu, všechny suroviny zamíchejte a poté přidejte cukr, sůl a ze surovin uhněťte rukama těsto. Následně do této směsi přidejte ještě prosátou mouku přes síto. Až bude v míse i mouka, znovu těsto prohněťte rukama. Výsledné těsto by mělo být velice elastické, měkké. Pokud se vám takto těsto podařilo, přikryjte jej čistou kuchyňskou utěrkou a nechte jej 30 minut odležet.

hotové placky

Rozdělte na těsto na dílky a osmažte je

V momentě, kdy uběhne 30 minut, můžete opět začít pracovat s těstem na placky. To nyní rozdělte asi na 8 dílků a ty následně vytvarujte do tvaru placky. Na pánvi si rozehřejte rostlinný olej a každou placku osmažte z obou stran dozlatova. Po dosmažení můžete koláčky / placky rovnou podávat a je zcela na vás, zda to bude s marmeládou, čajem, ke kávě nebo například s tvarohem. Časem si každý najde to, co mu k plackám chutná nejvíce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]