Sbírka 7 omáček na každý den: Nejrychlejší levné recepty – hodí se jak k těstovinám, tak knedlíkům a rýži

Fotografie: Unsplash

Vaření nemusí být nutně o dlouhých hodinách strávených v kuchyni. Zkuste sedmero rychlých omáček, které jsou chutné, levné a hotové za pár minut.

Co dnes uvařit? To je nejčastější otázka a dilema běžné hospodyňky i každého zaneprázdněného člověka, který zrovna netouží obědvat i večeřet v restauraci. Inspirujte se výběrem nejrychlejších receptů na omáčky, které si můžete připravit k těstovinám, bramborům nebo italským gnocchi, anebo prostě ke klasickému knedlíku. Suroviny nestojí téměř nic a zužitkujete vše, co najdete v lednici.

Hrášková omáčka s kuřecím masem

  • kuřecí nebo krůtí prsa, popř. stehna – 500 g
  • česnek – 1 až 2 stroužky
  • cibule – 1 ks
  • mletá červená paprika – 1 lžička
  • provensálské bylinky – 1 lžička
  • hořčice – 1 lžička
  • kečup, rajčatový protlak, rajčatová pasta nebo krájená rajčata – 1 lžíce
  • hrášek mražený či z konzervy – 1 balení
  • tavený sýr nebo zakysaná smetana
  • strouhaný sýr na posypání (volitelné)
  • olej na smažení
  • vývar nebo voda

Orestujte najemno nasekanou cibuli doměkka a přidejte osolené maso nakrájené na kostky, které ze všech stran opečte dozlatova. Přidejte papriku, pepř, prolisovaný česnek, provensálské bylinky, kečup a hořčici a nakonec hrášek. Podlijte vodou a chvíli duste. Nakonec přidejte tavený sýr nebo zakysanou smetanu, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Podávejte s těstovinami, rýží, knedlíkem či bramborem.

Smetanová brokolicová nebo špenátová omáčka

  • Cibule – 1 ks
  • kuřecí prsa – 2 ks
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • oregano
  • 30% smetana
  • tavený sýr – 2 ks
  • tvrdý sýr
  • brokolice nebo špenát
  • těstoviny
  • olivový olej
  • hladká mouka – 2 lžíce

Kuřecí maso nakrájejte, osolte a okořeňte a nechte chvíli odležet. Cibuli orestujte na pánvi dorůžova a přidejte k ní kořeněné maso. Chvíli společně opékejte, dokud maso nezezlátne. Do horkého tuku přidejte dvě lžíce mouky, zasmažte ji a zalijte obsah pánve smetanou. Přidejte tavený sýr a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo a podle hustoty ho přidejte do omáčky na zahuštění. Nakonec přidejte nastrouhanou a předvařenou brokolici nebo špenát, jemně promíchejte a podávejte s těstovinami nebo gnocchi a posypané zbylým sýrem.

15minutová rajčatová omáčka

  • Cibule 1 ks
  • máslo – 40 g
  • olej – 1 lžíce
  • rajčatový protlak – 200 g
  • sůl – dle chuti
  • cukr – 1 špetka
  • celý černý pepř – 7 ks
  • bobkový list – 2 ks
  • hřebíček – 1 ks
  • celé nové koření – 5 ks
  • tymián
  • vývar nebo voda – 1 litr

Cibuli oretujte dozlatova, přidejte koření a po chvíli rajčatový protlak, pastu nebo omáčku. Vše krátce povařte, zalijte vývarem, přidejte špetku cukru a podle chuti osolte. Vařte asi 10 minut a případně ještě dochuťte a podávejte k těstovinám, masu nebo kdekoli, kde je zapotřebí rajčatová omáčka.

Fotografie: Freepik

Minutová špagetová omáčka z cukety

  • Cuketa – 3 ks
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 1 stroužek
  • olivový olej
  • strouhaný sýr – 50 g
  • tavený sýr – 1 ks
  • 30% smetana
  • sůl, bazalka, oregano, muškátový oříšek
  • vývar
  • kukuřice z konzervy

Cuketu nastrouhejte nahrubo. Na oleji orestujte cibuli, přidejte cuketu a společně opékejte doměkka. Během toho cuketa pustí dost šťávy. Pokud by vody bylo málo, přidejte trochu vývaru. Podle chuti směs okořeňte, přidejte tavený sýr, prolisovaný česnek a vše společně duste, dokud se sýr nerozpustí.

Přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku a nakonec smetanu. Omáčku duste, dokud nezhoustne. Nakonec vmíchejte těstoviny, ale přidat můžete i kousky šunky, tuňáka, opečenou slaninu či kuřecí maso a pár lžic kukuřice. Posypejte petrželkou a strouhaným parmazánem.

7minutová sýrová omáčka na těstoviny

  • Máslo – 1 lžíce
  • olivový olej – 1 lžíce
  • cibule – 1 ks
  • šunka – 200 g
  • slanina – 150 g
  • tavený sýr – 2 ks
  • hladká mouka – 2 lžíce
  • mléko – 250 ml
  • 30% smetana
  • strouhaný sýr – 100 g
  • petrželka
  • sůl a pepř

Na pánvi rozpusťte máslo s trochou olivového oleje a orestujte jemně nasekanou cibuli. Přidejte nakrájenou slaninu a šunku a vše asi 5 minut opékejte. Zaprašte vše hladkou moukou a když se obalí tukem, přilijte za stálého míchání mléko. Pak přidejte tavený a strouhaný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem, nakonec přilijte smetanu a vařte do zhoustnutí. Podávejte s těstovinami nebo gnocchi a posypejte sýrem.

Hořčičná smetanová omáčka s houbami

  • Čerstvé houby – 500 g
  • hladká mouka – 2 lžíce
  • 30% smetana – 1 ks
  • hořčice – 3 lžíce

Pokrájené houby poduste v pánvi s trochou osolené vody doměkka, dokud se voda neodpaří. V misce smíchejte smetanu se 2 lžícemi mouky a 3 lžícemi hořčice a tuto směs za stálého míchání vlijte do pánve k houbám. Pokračujte v míchání, dokud omáčka nezhoustne. Hotovou omáčku doplňte masem a těstovinami či bramborem. Podle chuti dosolte a dopepřete a před podáváním posypejte nasekanou petrželovou natí.

Medailonky z vepřové panenky ve smetanové omáčce

  • Vepřová panenka – 700 g
  • sádlo – 4 lžíce
  • mrkev – 4 ks
  • petržel (kořen) – 4 ks
  • cibule – 1 ks
  • bobkový list – 3 ks
  • mletý černý pepř – 1 lžička
  • majoránka – 1 lžička
  • chilli – dle chuti
  • citronová šťáva – 1 lžička
  • sůl
  • cukr – 1 lžička
  • hořčice – 4 lžičky
  • zakysaná smetana – 330 g
  • hladká mouka – 1 lžíce
  • voda – 500 ml
  • těstoviny – 500 g

V pánvi rozpusťte sádlo a orestujte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte hrubě strouhanou mrkev a petržel a nakonec i panenku nakrájenou na plátky. Společně restujte, dokud maso nezezlátne, podlijte vodou, přidejte koření a bobkový list. Pod pokličkou duste, dokud maso nezměkne. V misce smíchejte smetanu s hořčicí a moukou a za stálého míchání postupně tuto směs vmíchejte do pánve k masu. Když omáčka zhoustne, podávejte s vařenými těstovinami.