Domácí máslové sušenky s marmeládou

Milujete jemné máslové cukroví? Tyto křehoučké sušenky si tedy rozhodně zamilujete. Jejich příprava vám nezabere mnoho času a výsledek vás uchvátí. K čaji, kakau, nebo šálku kávy budou prostě perfektní. Neztrácejte čas a pusťte se do pečení. Budete se oblizovat až za ušima.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu máslových sušenek?

Než zahájíte pečení, obstarejte si na těsto:

  • 90 gramů moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 40 gramů kakaového prášku
  • 140 gramů hladké mouky
  • 100 gramů másla

Na lepení a zdobení se pak hodí džem, marmeláda, čokoládová poleva, kokosová moučka.

Jak postupovat při přípravě máslových sušenek?

Do mísy si nejprve vsypte prosátou hladkou mouku, kakaový prášek a moučkový cukr. Poté vložte i změklé máslo, vajíčko a vypracujte rukama měkké a nelepivé těsto. To zabalte následně do potravinové fólie nebo sáčku a dejte chladit do lednice asi na 60 minut.

Tvoření máslových sušenek a jejich pečení

Po uplynutí jedné hodiny těsto vyndejte z lednice a vložte do cukrářského sáčku. Pomocí něj pak tvořte na plechu vystlaném pečícím papírem proužky o šířce cca 1 centimetr a délce asi pět centimetrů. Velikost sušenek si však můžete zvolit dle svého uvážení. Nakonec dejte polotovary do trouby péct na 7 minut při teplotě asi 180 °C.

Zdobení máslových sušenek a jejich uskladnění

Až budou sušenky dopečené, opatrně je vyjměte z trouby a nechte na sporáku vychladnout. Následně je potřete třeba oblíbenou marmeládou, slepte k sobě vždy dva kusy a přelijte na povrchu čokoládovou polevou. Posypat můžete cukroví i strouhaným kokosem nebo mletými oříšky.

Je jen na vás, jak si sušenky dozdobíte. Pozor ale při manipulaci s nimi, jsou opravdu velice křehké. Pokud budete chtít upéct cukroví vanilkové, vyčleňte z receptu kakaový prášek. Pečivo uchovávejte ideálně v krabici na suchém místě. Na Vánoce či jiné sváteční příležitosti budou perfektní.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]