Domácí plnotučná hořčice podle rodinného receptu, která vás uchvátí svou chutí

Hořčice je velmi oblíbenou dochucovací omáčkou zejména k masitým pokrmům. Výběr produktů je na trhu velice pestrý, nabízí se například ta dijonská, francouzská, kremžská, nebo klasická plnotučná. A právě tu si můžete nyní připravit podle starého rodinného receptu, který vám zabere jen pět minut vašeho času. Je to opravdu jednoduché.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácí plnotučné hořčice?

Připravte si následující suroviny:

  • 3 lžíce hořčičného prášku
  • ½ sklenice sladkokyselého nálevu (z okurek, rajčat, nebo paprik)
  • 1 lžičku slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě domácí hořčice?

Jak je vidno, domácí hořčice obsahuje dle tohoto rodinného receptu pouze tři suroviny, proto proces snadno zvládne kdokoliv. Dle druhu nálevu pak připravíte různorodé chutě studených hořčicových omáček.

Zkusit tak můžete nejen nálev z kyselých okurek, ale i ten ze zelí. A zde je samotný postup: v misce smíchejte hořčičný prášek se zvoleným nálevem, přidejte olej a vytvořte hustější pastu.

Tu přelijte do uzavíratelné skleničky a dejte do lednice vychladit na několik hodin. Tak hořčice dobře ztuhne. Pikantnost produktu si můžete korigovat podle toho, jaký druh hořčičného prášku použijete.

Tip na závěr: Vyrobte si domácí dijonskou hořčici

Pro ty, kteří mají rádi ostřejší a plnější chutě, máme na závěr tip na domácí dijonskou hořčici. Tu připravíte z těchto surovin:

  • 120 gramů celých semínek hořčice
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • asi 50 ml vinného octa
  • 100 ml vody
  • 200 ml bílého vína (vybírejte to suché)
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 3 až 5 kapek tabasca

V menším hrnci si svařte víno, vodu, ocet spolu s celou oloupanou cibulí a česnekovými stroužky (množství si zvolte dle preferencí). Tekutina by měla projít varem asi 5 až 10 minut. Pak nálev sceďte a smíchejte ho s hořčičnými semínky.

V rendlíku budoucí hořčici stále míchejte a vařte do té doby, než se z ní stane tužší hmota. Na závěr směs dochuťte solí, cukrem, kurkumou, zakápněte olejem, tabascem a dobře propojte pomocí vařečky. A vaše domácí dijonská hořčice je na světě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]