Domácí slanina vás dostane svou lahodnou chutí. Připravíte ji během jednoho jediného dne

Slanina je dle nejnovějších poznatků vědeckých pracovníků velmi zdravá. Samozřejmě je nasnadě konzumovat ji v přiměřeném množství. Dopřejte si tuto pochoutku třeba hned a připravte ji sami podle snadného receptu!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácí slaniny?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 1 kilogram vepřového bůčku
  • 1 litr studené vody
  • 1 šálek soli
  • ½ šálku krupicového cukru
  • česnekové stroužky dle chuti
  • kuličky celého pepře dle chuti
  • bobkový list dle chuti

Jak postupovat při přípravě domácí slaniny?

Nejprve si v hrnci svařte vodu s krupicovým cukrem, solí, bobkovým listem a celým pepřem. Tak připravíte nálev na bůček.

Posléze si oloupejte česnekové stroužky a ty pokrájejte na plátky. Nyní si k ruce vezměte velký hrnec s poklicí a do něj vložte vepřový bůček. K masu přidejte i česnekové plátky a přelijte vše připraveným lákem. Nádobu nakonec uzavřete poklicí a nechte stát při pokojové teplotě přes noc.

Dokončování domácího bůčku a jeho konzumace

Následující den dejte hrnec s bůčkem do lednice a k večeru maso vyjměte na savou utěrku, aby okapalo od solanky. Pokud chcete slaninu o něco lepší, nechte bůček v lednici ještě jeden den.

Podávejte pokrájené na plátky spolu s kváskovým chlebem, houskou, rohlíkem a také s hořčicí, nakládanými okurkami anebo strouhaným čerstvým křenem. Nesnězený bůček skladujte v lednici. Přejeme vám dobrou chuť.

Proč je slanina zdravá?

A na závěr se ještě můžete dozvědět, proč je vlastně zdravé slaninu konzumovat:

  • Neobsahuje žádné cukry, pouze tuky, které zasytí na dlouhou dobu a dopřejí energii na celý den.
  • Slanina obsahuje celou řadu vitamínů. Důležitý je zejména vitamín B, který má příznivý vliv na imunitu.
  • Bohatá je slanina také na minerální látky a bílkoviny.
  • Bylo prokázáno, že má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]