Domácí šunka z vepřové kýty uspokojí i ty největší labužníky: Vyhlášený řezník Radek prozradil rodinný recept starý přes 54 let

Šunka se v rámci uzenin těší velké oblibě. Připravuje se dušená, vařená, uzená i pečená. Naučte se ji vyrobit i u sebe doma a vychutnejte si ji kdykoliv se vám zachce.

Vepřová šunka je jedním z nejpopulárnějších druhů uzenin. Vyrábí se ve všech možných úpravách a výrobci často experimentují i s její výslednou chutí (přidávají do ní med, chilli, celé kuličky pepře, bylinky, apod.). Základní surovina nicméně zůstává stejná – čerstvá, kvalitní a dobře opracovaná vepřová kýta. Jestliže jste sami milovníky všech možných uzenin, jistě vás potěší recept na domácí šunku, kterou si tak snadno připravíte kdykoliv, kdy na ni dostanete chuť.

Ingredience potřebné pro přípravu šunky:

  • 2 kilogramy vepřové kýty s kostí i kůží
  • 5 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce soli
  • bobkový list dle chuti
  • mletý černý pepř dle chuti

Postup přípravy domácí šunky krok za krokem:

Ze všeho nejdříve si vyndejte veškeré suroviny na pracovní plochu. Abyste získali co nejlepší výslednou chuť své šunky, je ideální volbou čerstvé maso, které zakoupíte v řeznictví. Jestliže se rozhodnete pro výrobu šunky použít mraženou vepřovou kýtu, před samotnou přípravou ji nechte zcela rozmrznout. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte větší hrnec, do kterého vložte 2 kilogramy vepřové kýty. Maso následně zalijte studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené.

V dalším kroku přidejte do vody k masu 2 polévkové lžíce soli a 3 stroužky česneku. Vše následně vařte po dobu 3 hodin na mírném plamenu. Po uplynutí uvedené doby maso ze sporáku odstavte a vyndejte na prkénko. Mělo by jít snadno oddělit od kostí. Z vývaru odlijte 100 mililitrů, do nichž rozdrťte zbylé stroužky česneku a přidejte koření (bobkový list, mletý černý pepř).

Do formy, v níž budete šunku připravovat, nejprve vložte povařenou vepřovou kůži, kterou jste v předchozím kroku oddělili spolu s kostmi od masa.

Na kůži vyskládejte pokrájenou vepřovou kýtu na kousky, které vám vyhovují a vše zalijte okořeněnými 100 mililitry vývaru. Předpřipravenou šunku překryjte potravinářskou fólií a na několik hodin vložte do ledničky. Jakmile ve formě ztuhne, můžete ji bez obav servírovat.

V receptu je použito pouze minimum koření, které je nezbytné pro typickou chuť, kterou šunka má. Jestliže rádi experimentujete, nebojte se vývar okořenit dle svých představ.

Výslednou chuť šunky můžete rovněž ozvláštnit přidáním jiných druhů masa (konkrétně telecího či kuřecího). Také, pokud byste kůže nejprve pokrájeli a směs s masem zalili větším množstvím okořeněného vývaru, získali byste vynikající tlačenku.