Proslulý recept od vesnického řezníka na nejlepší domácí klobásy. Podmaní si každého, i když by se podávala každý den! Jejich výroba je snazší, než se může zdát

Z domácí výroby klobás nemusíte mít strach. Budete-li dodržovat návod krok po kroku, zvládnete to i jako úplný začátečník.

Výroba domácích klobás nemusí být žádná velká věda. Ve skutečnosti je to zábavný projekt, do kterého se může zapojit celá rodina. Samozřejmě je jednodušší zajít si k řezníkovi a klobásy si koupit, ale domácí výroba čehokoli je vždy lepší než kupované, zpracované potraviny. V podstatě to není o nic složitější než mletí vlastního masa na hamburgery.

Jednodušší, než se může zdát

Výroba domácích klobás ve skutečnosti není tak obtížná, jak se může zdát. Ve své podstatě je klobása jen mleté maso, tuk, sůl a další příchutě. Dobrá klobása je o rovnováze, je třeba vyvážit množství soli a pikantnosti, masa a tuku, koření a bylinek. Znát správný poměr soli k masu je nezbytné.

Fotografie: Freepik

Další věc, kterou je potřeba si uvědomit, klobásy nikdy nebudou a ani nemohou být nízkotučné. Potřebujete pořádné množství tuku, alespoň 20%.

Maso na výrobu domácích klobás

Obvykle je dobré použít vepřové, ovšem vhodné je i hovězí, jehněčí nebo zvěřina. Pro začátek je dobrá typická sladká klobása. Nezapomeňte si připravit pořádný mlýnek na maso, plničky klobás a váhu, protože v tomto případě na přesnosti záleží.

Fotografie: Freepik

Výroba domácích klobás

Než začnete se samotnou přípravou, ujistěte se, že maso a tuk jsou dobře vychlazené, na hodinu nebo dvě je vložte do mrazáku. Můžete dokonce použít i zmrazený tuk. Při manipulaci s masem a tukem by vás měly mrazit ruce.

  • 1,8 kg vepřové plece
  • ½ kg vepřového tuku
  • 40 g soli
  • 35 g cukru
  • 20 g pražených fenyklových semínek
  • 6 g mletého černého pepře
  • 4 g mletého muškátového oříšku
  • 1 šálek nasekané čerstvé petrželky
  • 1 palice česneku
  • ¾ šálku třešňového octa
Fotografie: Freepik

Maso a tuk nakrájejte na kostky. Abyste si byli jistí, že zůstávají studené, můžete je odkládat do mísy s ledem. Následně promíchejte společně s fenyklovými semínky, pepřem, muškátovým oříškem a petrželkou. Poté přidejte cukr a sůl. Hotovou směs zakryjte fólií a vložte na 30 minut nebo na hodinu do mrazáku.

Po vychladnutí přilijte třešňový ocet a umelte v mlýnku na maso s hrubým nástavcem. Jakmile budete mít maso umleté nahrubo, protlačte směs ještě jednou mlýnkem na maso tentokrát s jemným nástavcem. Dejte zpět do mrazáku. Nyní můžete pomocí plničky nacpat masovou směs do střívek, které jste předtím nechali na 15 minut odležet v teplé vodě. Klobásy jsou hotové.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]