Krůtí sekaná je vydatná a šťavnatá dobrota, kterou dozajista musíte ochutnat. Navíc si ji můžete hravě udělat doma. Před manželem budete za hvězdu

Sekanou si jistě pamatujete ještě ze školních let, kdy vám ji vaši rodiče dávali na výlety jako svačinu. Nyní si ji můžete udělat sami z krůtího masa. 

Jaký máte názor na krůtí maso a sekanou? Jestliže máte obojí rádi, není jediný důvod, proč tyto věci nespojit dohromady. Nejen, že je krůtí maso lahodné, zároveň vás nevyjde ani moc draho. Jakmile z něj navíc připravíte sekanou, vydrží vám v lednici klidně i několik dní a nebudete se tak muset stresovat s dalším vařením.

Ingredience a postup přípravy pokrmu

Budete potřebovat:

  • Okolo dvou kil mletého krůtího masa
  • Dvě lžíce olivového oleje
  • Sto padesát gramů jemného kečupu
  • Dvě středně velké cibule (Je jen na vás, jestli dáte přednost červené či obyčejné cibuli)
  • Tři vejce
  • Jednu lžičku rajčatového protlaku
  • Sto padesát mililitrů domácího kuřecího vývaru
  • Strouhanku
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • Sůl dle chuti
  • Tymián a jiné bylinky dle vaší chuti
  • Nůž
  • Pánev
  • Větší mísu
  • Obdélníkovou formu na pečení sekané
Fotografie: Unsplash

Nejprve si můžete připravit cibuli. Celou ji oloupejte a odkrojte z obou stran její konce. Nakrájejte ji na co nejdrobnější kostičky dovedete a na rozpáleném oleji ji začněte smažit. Během smažení ji okořeňte solí, pepřem, tymiánem a popřípadě i jinými bylinkami. Do směsi přidejte rajčatový protlak a kuřecí vývar. Dobře vše několikrát promíchejte.

Chutná lahodně k mnoha přílohám

Nyní si vezměte větší mísu, ve které budete vše dohromady míchat. Mleté krůtí maso vytáhněte z obalu a do mísy jej vložte. Přidejte ještě teplou směs, jež jste vytvořili v pánvi a rukama hněťte, dokud se nevytvoří jednolitá směs. Budete to mít o dost jednodušší, pokud vlastníte formu na pečení obdélníkového tvaru.

V takovém případě jen celou směs do formy vložte a uhlaďte ji. Jestliže ji ale nemáte, můžete si poradit i jinak. Stačí vám k tomu libovolný plech, na který směs z masa umístíte. Následně se už jen snažte co nejlépe vytvarovat sekanou. Vezměte si kečup a povrch sekané jím rovnoměrně potřete.

Fotografie: Unsplash

Troubu si předehřejte nejlépe na 160 stupňů a sekanou v ní nechejte péct okolo 1 a půl hodiny. Jakmile to budete mít, můžete ji okamžitě podávat. Jako příloha se k ní hodí obyčejné brambory, bramborová kaše, nějaký salátek či zelenina nebo jen úplně obyčejný chleba. A pokud máte chuť čistě jen na ni, nemusíte se stydět ji sníst jen tak, bez ničeho. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]