To si pošmáknete! Perfektní kuřecí řízečky v kořeněném vaječném těstíčku mají přízvisko cikánské. Kdovíproč? Po ochutnání to pochopíte

Tip na rychle hotový oběd, který navíc zachutná celé rodině, se vždycky hodí. A přesně takové jsou i chutné a  nápadité cikánské řízky s kari kořením.

Na první pohled vypadá tento recept až obyčejně. Ovšem pokud si dáte záležet na kvalitě zvolených ingrediencí a dodržíte ten správný technologický postup, budete výsledkem dozajista velmi mile překvapeni. Cikánské řízky s kari kořením totiž zachutnají i náročným strávníkům – nabízejí pestrou harmonii chutí, ale zároveň si zachovávají křehkost a šťavnatost. A s jejich přípravou tak rozhodně nešlápnete vedle.

Potřebné suroviny na přípravu

Než se do jejich přípravy pustíte, nachystejte si všechny suroviny předem na kuchyňskou linku. Nebudete pak muset odbíhat pro každou drobnost. A pokud doma nenajdete kuřecí prsa, můžete použít i stehenní řízky nebo třeba vepřové maso. Tyto druhy masa však doporučujeme především více naklepat.

  • 2 ks kuřecích prsou
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 3 polévkové lžíce škrobu
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • půl čajové lžičky kari koření
  • 1 lžička soli
  • podle chuti pepř
  • podle potřeby olej

Jak na chutné cikánské řízečky

Maso nejdříve dobře omyjte a osušte. Následně ho zbavte kousků šlach – na to budete potřebovat opravdu ostrý nůž. Nakonec ho nakrájejte na několik menších kusů, které se později stanou základem pro vaše cikánské řízečky. Může ho také osolit a opepřit a nechat chvíli odpočívat.. mezitím je třeba připravit si těstíčko, ve kterém je obalíte před samotným smažením.

Pro začátek oloupejte cibuli a nasekejte ji na opravdu malé kousky – velké by vám totiž v těstíčku nedržely na místě a celá směs by z masa sklouzávala. Do vhodné nádoby rozklepněte vajíčka, přidejte k nim cibuli a vše zahustěte škrobem. 3 polévkové lžíce jsou doporučené množství, ale řiďte se velikostí vajec, dost možná tak budete muset ještě trochu škrobu přidat. Těsto musí být tak akorát, aby nestékalo ani nebylo příliš husté.

Vše je potřeba nechat rozležet

Poté do vzniklé směsi přidejte i všechny další ingredience: 1 polévkovou lžíci sójové omáčky, 1 čajovou lžičku sladké mleté papriky, půl čajové lžičky kari koření a 1 lžičku soli. Můžete ještě připepřit. Nejlepší je vždy použití čerstvě mletého pepře, jehož chuť bývá příjemně výrazná, ale přitom nepřehluší ty ostatní. Samozřejmě ho musíte použít méně než toho běžně namletého. Těstíčko přelijte do dobře uzavíratelné nádoby a naložte do něj maso.

Po uzavření vše důkladně protřepejte, počínejte si pečlivě – žádné dva kousky masa by neměly ležet přímo na sobě, naopak je musí pokrývat hustá vrstva těstíčka. Takto připravené maso uložte na dvě hodiny do lednice (ale klidně si tu může pobýt i přes noc). Jestliže si chcete těsto připravit na více než jeden den dopředu, vynechte při přípravě cibuli, ta totiž mívá po delší době tendenci zhořknout.

Jak použít hotové těstíčko na obalení

Na pánvi rozpalte hlubší vrstvu oleje a lžící od něj vkládejte obalené kousky masa i s pořádnou porcí těstíčka. Usmažte po obou stranách dozlatova. Vyplatí se nejdříve zprudka opéct obě strany a teprve později maso pomalu dodělávat. Cikánské řízky s kari kořením servírujte s bramborami a čerstvým zeleninovým salátem.

 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]