Poté, co jsem zkusila babiččin recept na domácí pudink, už v prášku nekupuji. Domácímu se nic nevyrovná, navíc si ho můžu ochutit, jak zrovna chci

Fotografie: Pixabay

Nahraďte instantní pudink domácí výrobou, které se nic nevyrovná. Provedeme vás krok po kroku, jak na takový lahodný vanilkový pudink.

Pudink je všestranný pokrm, který můžete připravit na spoustu způsobů. Respektive jej použít jako další surovinu pro přípravu pečených i nepečených dezertů. Jíst jej můžete samotný, teplý, studený, přidat do dortové náplně, do koláče nebo jako plnivo do sladkého pečiva, rohlíků, housek nebo listového těsta. Fantazii se zde meze skutečně nekladou. Pokud si však chcete uvařit vlastní pudink, ne z prášku, postupujte dle následujícího receptu.

Suroviny na domácí vanilkový pudink

K přípravě domácího vanilkového pudinku budete potřebovat následující suroviny. Snažte se i v tomto případě dodržovat množství jednotlivých ingrediencí. Při vaření i pečení je gramáž základem úspěchu.

  • 6 ks žloutků
  • 750 ml mléka
  • 2 a ½ PL kukuřičného škrob
  • 80 g cukru (moučka)
  • 150-200 g másla
  • Vanilin
  • Skořice
Fotografie: Pixabay

Proces vaření domácího vanilkového pudinku

Pokud preferujte klasickou chuť smetany a chcete si připravit pudink bez jakékoli příchutě, můžete skořici a vanilin vynechat. V opačném případě, potřebujete-li si pudink uvařit jako další surovinu pro tvorbu dezertu, ochuťte vanilinem nebo přímo dle receptu konkrétního moučníku. Nyní se pusťte do vaření domácího pudinku.

Fotografie: Pixabay

V hrnci smíchejte žloutky s cukrem, vyšlehejte je do pěny a zalijte mlékem. Všechny složky pečlivě promíchejte a až poté vložte na sporák. Za stálého míchání povařte na mírném ohni.

Opravdu od plotny neodbíhejte, mléko má tendenci se rychle připalovat. I malé přichycení ke dnu nádoby zkazí celý pokrm. Chutě připálenin se už nezbavíte, mléko do sebe rychle absorbuje různé pachy.

Nyní přisypte kukuřičný škrob. Pokud nemáte, stačí i bramborový nebo špetka mouky. Jakmile krém začne houstnout, ještě chvíli jej povařte a poté sundejte z plotny a nechte vychladnout. Na klasickou verzi pudinku potřebujete kvalitní máslo. Předem jej vyndejte z lednice, aby povolilo. Změklé máslo vyšlehejte metlou do nadýchané konzistence a po částech přidávejte do uvařeného pudinku. Stále míchejte, dokud nevznikne jednotná a vzdušná směs.

Nyní můžete do hotového základu na pudink přidat holandské kakao a vytvořit čokoládový krém, vanilin a skořici, pomerančovou nebo citrónovou kůru. Záleží, na co máte zrovna chuť, nebo co potřebujete do receptu na dezert.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]