Recept vesnických pekařů nahradí kupované pečivo lehoučkým domácím chlebem. Hned pochopíte proč

Domácí chleba a mřížka

Chleba je oblíbeným druhem pečiva, který si často dopřáváme nejen k snídani, ale i k večeři. Jeho cena v obchodech ale stále stoupá, proto je dobré naučit se jej připravovat doma.

Existuje velké množství potravin, které si můžeme snadno připravit v pohodlí domova a i přesto se uchylujeme k tomu, že je kupujeme. To se ale může snadno změnit, obzvláště když zjistíme, jak jednoduchá je příprava domácího chleba. Jeho příprava doma není jen jednoduchá, ale také je takový kus pečiva mnohem zdravější a chutnější než kupovaný.

Ingredience potřebné na přípravu domácího chleba:

  • 3 hrnky vlažné vody
  • 1 a půl lžíce cukru
  • 2 balíčky sušeného droždí
  • 1 a půl lžičky mořské soli
  • 6 a půl hrnku mouky (pokud možno celozrnné)

Základem každého pečiva je příprava kvásku

Jako první si připravíme kvásek, který je základem téměř každého pečiva. Připravíme si jej tak, že si ve vlažné vodě s cukrem rozpustíme dva balíčky sušeného droždí. Tato směs nám po chvilce začne kynout a to je chvíle, na kterou čekáme. Jakmile se tak stane a kvásek bude dostatečně vykynutý, smícháme jej s moukou a do směsi přidáme také sůl.

Těsto pořádně propracujeme a vytvoříme z něho bochník

Celou směs mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne jednotná hmota, ve které se nebudou vyskytovat hrudky. Z této hmoty vytvoříme bochník, který si umístíme do misky. Misku, včetně bochníku, přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout v lednici. Po vyndání jej rozdělíme na 3 stejně velké bochníky, jejichž povrch ještě lehce posypeme moukou.

toasty s mletým masem

Tahle líná večeře trumfne všechny vaše dosavadní nápady. Unikátní tousty připravíte za 5 minut téměř zadarmo

Chléb
Fotografie: Pixabay

Kombinace odpočinku a pečení nám zaručí úspěch

Všechny bochníky umístíme do pekáče a necháme je ještě půl hodiny odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu, kam následně pekáč s bochníky umístíme. Ještě předtím do nich ale uděláme malé mřížky, aby došlo k lepšímu propečení a přebytečná vlhkost z těsta mohla snadněji unikat. Chleby pečeme zhruba půl hodiny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*