Nadýchaný domácí chléb z pánve. Pro tento pekařský recept nepotřebujete ani zapínat troubu. Má křupavou kůrku, ale uvnitř je vláčný a měkký. Lepší než kupovaná Šumava

Zimní měsíce jako by vybízely k posunutí vašeho kuchařského umu na novou úroveň. Vyslyšte jejich prosby a připravte si vynikající domácí chléb. 

Pokud patříte mezi tu část společnosti, která má ráda pestré stravování, jistě budete souhlasit s tvrzením, že „Receptů na přípravu domácího chleba není nikdy dostatek“. Místo klasického kmínového chleba (nebo housek s rohlíky) můžete s dostatečně vybavenou kuchařkou připravit i chléb kváskový, podmáslový, celozrnný, kukuřičný, nebo i například takový, k jehož přípravě potřebujete jen pětici základních surovin, mísu a hlubokou pánev.

Ingredience potřebné k přípravě těsta na chléb:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 200 až 220 mililitrů studené vody
  • 7 gramů sušeného droždí
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 čajová lžička soli

Chléb připravíte bez nutnosti zapnutí trouby

Samotná příprava i následná tepelná úprava těsta jsou velmi jednoduché a zvládnou je i naprostí začátečníci. Ničeho se proto nebojte a směle se pusťte do díla. V prvním kroku přípravy prosejte hladkou mouku do větší mísy. K mouce přisypte 7 gramů sušeného droždí, přidejte dvě polévkové lžíce cukru krupice a čajovou lžičku soli a suroviny důkladně promíchejte. Jakmile bude směs zamíchaná, přilívejte do ní po částech vodu a postupně vypracujte hladké, homogenní a nelepivé těsto.

Pokud se vám těsto lépe zpracovává na vále, sypké ingredience nejprve přesypte z misky na vál a až poté do nich přilévejte vodu. Hotové těsto přendejte do čisté mísy, kterou můžete vymazat trochou oleje, aby se těsto nepřilepilo na její stěny. Mísu následně zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto na teplém místě po dobu jedné hodiny kynout.

Po uplynutí potřebné doby těsto vyklopte na vál a ještě jednou ho rukama prohněťte. Poté vymažte větší, hlubokou pánev trochou oleje a těsto do ní přeneste. Pánev následně přiklopte pokličkou a nechte těsto dalších třicet minut odpočívat. Po uplynutí potřebné půl hodiny, kdy chlebové těsto opětovně nakyne, můžete začít s jeho smažením.

Těsto na chléb smažte na mírném plamenu v hlubší pánvi, kterou nejprve vymažete olejem. Jakmile si všimnete, že chléb z jedné strany zlátne až hnědne, otočte ho. Z druhé strany ho smažte opět až do zhnědnutí. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků a chléb byl vláčný a nadýchaný, doporučuje se během smažení použít pokličku. Ta zabrání rychlému odpařování vody a chléb tak zůstane lahodný.