Domácí SÝROVÉ tyčinky z kefíru a podmáslí: Postupujte následujícím způsobem a celou horu připravíte za 10 minut

Sýrové tyčinky všichni milují a v obchodech je o ně veliký zájem. Možná jste ale netušili, jak snadné je upéct si je sami doma. Po těch kupovaných už nikdy ani nesáhnete.

Na rozdíl od těch z obchodu, domácí sýrové tyčinky mají ještě všestrannější použití. Budou báječné jako pohoštění na nejrůznější oslavy a party, ale hodí se i jako svačina na cesty či prostě ke snídani. Složitostí se nemusíte obávat. Příprava nezabere víc než pár minut a suroviny jsou zapotřebí jen ty úplně základní, které stojí pár korun a máte je vždy doma.

Na domácí sýrové tyčinky budete potřebovat:

  • Kefír nebo podmáslí – 250 ml
  • vajíčko – 2 ks
  • hladká mouka – 450 g
  • jedlá soda – 1 lžička
  • sůl – 1 lžička
  • sýr – 100 g
  • jarní cibulka
  • kopr nebo jiné bylinky dle chuti

Postupujte následujícím způsobem

Všechny ingredience asi půl hodiny předem vyndejte z lednice a nechte je zteplat na pokojovou teplotu. Díky tomu se lépe propojí do těsta a tyčinky budou mít lepší konzistenci. I když lze přísady použít i studené, doporučujeme tento krok nevynechat.

Do mísy nalijte kefír a přidejte k němu sůl a jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Vyklepněte do směsi dvě vajíčka a všechny přísady metličkou vyšlehejte dohladka. Sýr nastrouhejte nahrubo, zelenou cibulku a další bylinky nasekejte najemno a přidejte je do směsi.

Nakonec prosejte hladkou mouku přes jemné sítko, abyste ji zbavili hrudek, v několika krocích ji vmíchejte do kompozice a vypracujte nelepivé, vláčné a pružné těsto. Vyválejte z něho tenkou placku o síle kolem 4 milimetrů a kráječem na pizzu ji rozkrájejte na proužky široké okolo 1 centimetru. V případě potřeby je rozdělte ještě na poloviny.

Na kamnech rozehřejte pánev s rostlinným olejem a na mírném ohni tyčinky smažte z obou stran dozlatova. Pokud byste si přáli zdravější verzi, namísto smažení vyskládejte proužky těsta na plech pokrytý pečicím papírem, postříkejte je olejem a upečte je dozlatova v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C. V tomto případě je můžete ještě posypat trochou sýra nebo sezamových semínek.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]