Domácí tlačenka, kterou si zamilujete

Chutná vám poctivá domácí tlačenka? Tak si ji připravte v několika krocích doma. Není na tom nic těžkého. Z výsledku budete naprosto unešení. Chuť této uzeniny nic nepředčí. S domácí tlačenkou uděláte určitě radost i rodinné návštěvě. Stačí jen doplnit o čerstvé pečivo a máte chuťovku jako řemen.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácí tlačenky?

Než se pustíte do práce, obstarejte si následující ingredience:

– 2 velká vepřová kolena

– 2 až 3 bobkové listy

– 1 cibuli

– 2 lžíce soli

– 10 stroužků česneku

– 4 až 6 kuliček černého pepře

Také se neobejdete bez tří čistých plastových lahví o objemu 1 a půl litru, jejichž hrdla pouze odříznete. Zde budete vrstvit maso.

Jak postupovat při přípravě domácí tlačenky?

Vepřová kolena si omyjte a vložte do velkého hrnce se studenou vodou. Nechte takto stát asi hodinu při pokojové teplotě. Po uplynutí doby vylijte vodu a nahraďte ji čerstvou.

Přidejte k masu bobkové listy, oloupanou celou cibuli, ochuťte solí a vložte kuličky pepře. Kolena vařte na mírném plamenu asi tři až čtyři hodiny. Až se maso uvaří, vyjměte jej z vývaru a nechte zcela vychladnout.

Fáze ochucování a tvoření tlačenky

Až vepřová kolena vychladnou, očistěte maso od kosti a vložte jej do velké mísy. Poté k němu přidejte prolisované stroužky česneku a přelijte směs zhruba dvěma lžícemi vývaru. Všechny suroviny dobře promíchejte.

K ruce si následně vezměte plastovou lahev s odříznutým hrdlem a do ní navrstvěte masovou směs. Uvedené množství masa se vtěsná asi do tří lahví. Při vrstvení masa nezapomeňte na stlačování lžící.

Vrch lahví přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice ztuhnout po dobu šesti až osmi hodin. Ideálně tedy přes noc. Na pochoutce si pochutnávejte buď s chlebem, nebo čerstvou houskou. Hodit se bude i strouhaný křen, nebo plnotučná hořčice. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]