Domácí vepřové klobásy, po kterých se jen zapráší

Domácí klobásy mají bezkonkurenční chuť. Neobsahují žádné konzervační látky a jsou plné oblíbených ingrediencí. Hodí se samostatně k rychlé večeři, nebo třeba do omelet a zapečených brambor. Jejich příprava není nijak složitá. Chce to jen trochu toho času, zručnosti a také trpělivosti.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácích vepřových klobás?

Připravte si následující:

  • 3 kilogramy vepřového masa (krkovice je nejideálnější)
  • 300 gramů sádla
  • 3 až 4 metry tenkých prasečích střívek
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • česnekové stroužky dle chuti

Jak postupovat při přípravě domácích vepřových klobásek?

Nejprve si očistěte vepřové od těch šlachovitých oblastí na mase. Následně si připravte mlýnek na maso a protlačte jím celou maso do velké mísy.

Mleté maso může být poněkud hustější, proto do něj přidejte trochu studené vody. Poté jej ochuťte lisovanými stroužky česneku (čím více tím lépe), osolte, opepřete, přidejte vepřové sádlo a důkladně směs promíchejte. Pokud nemáte střívka připravená k plnění, umístěte je do roztoku vody s jedlou sodou, a nakonec dobře opláchněte.

Plnění střívek mletým masem a fáze pečení klobás

Až budete mí vepřová střívka pečlivě omytá, natáhněte je na speciální plnící kužel (nebo také na seříznutou plastovou lahev, která nebude mít dno). Ručně pak lahev naplňte a přes hrdlo tahejte plněná střívka mletým masem.

Klobásy příliš nepřeplňujte, aby při pečení nepraskly. Pak stačí střívka oddělovat, aby vznikly středně velké klobásky. Ty následně vyskládejte na plech a pečte dozlatova z obou stran při 180 stupních Celsia.

Servírování vepřových klobás

Opečené vepřové klobásy budou chutné s čerstvým plátkem chleba, s kysaným zelím a hořčicí. Hodit se k nim bude například i strouhaný křen, nakládaná zeleninka, nebo třeba tatarka a kečup. Je jen na vás, jak si svou porci připravíte ke konzumaci.

Přejeme vám dobrou chuť!

Tip na závěr: Použijte bylinky i jiná masa

Pokud zatoužíte o zcela odlišné chuti domácí klobásky, můžete klidně použít i jiný druh masa. Skvělé budou například i kuřecí, krůtí, či jehněčí klobásy.

Do těchto variací se budou dokonale hodit i čerstvé bylinky jako je bazalka, koriandr, nebo třeba oregano. K výše zmíněnému vepřovému masu pak můžete přidat například i petržel, estragon, nebo třeba rozmarýn. Okořeňte si život voňavými ingrediencemi.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]