Takový ovocný dezert s krémem po dobrém obědě udělá vždy radost. Načerpat inspiraci můžete například tímto jednoduchým receptem na proslulý koláč Charlotte, který je vylepšený vanilkovou náplní.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu jablečného koláče Charlotte?
Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto suroviny:
- 350 gramů hladké mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 špetku soli
- 150 gramů moučkového cukru
- 270 gramů změklého másla
- 4 vejce
- 5 čerstvých a zralých jablek
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ až 1 lžíci mleté skořice
- 750 mililitrů mléka
- 70 gramů kukuřičného škrobu
Jak postupovat při přípravě jablečného koláče Charlotte?
Nejprve si v míse smíchejte prosátou hladkou mouku se změklým máslem. Pak přidejte moučkový cukr, kypřící prášek do pečiva, sůl, vejce (3 ks) a vypracujte ideálně rukama hladké a homogenní těsto. To pak rozdělte na dvě poloviny. Jednu dejte do lednice a druhou do mrazáku na cca 25 minut.
Fáze kompletace jablečného koláče Charlotte a jeho pečení
Po pětadvaceti minutách vyjměte těsto z mrazáku a nastrouhejte ho nahrubo na dno plechu vystlaného pečícím papírem.
Dále si v menším rendlíku svařte oloupaná a na kousky pokrájená jablka spolu s cukrem a mletou skořicí. Ovoce by mělo zkaramelizovat. Směs následně navrstvěte na nastrouhané těsto do pekáčku a rovnoměrně rozprostřete.
Nyní si v hrnci zahřejte mléko a rozmíchejte v něm jedno vejce, kukuřičný škrob, trochu moučkového cukru a také ten vanilkový. Směs zahřívejte do zhoustnutí, a nakonec zašlehejte do krému ještě máslo (asi 50 g nebo dle chuti).
Připravenou pudinkovou náplň naneste na jablíčka v plechu, rozetřete špachtlí, zastrouhejte zbylým těstem z lednice a dejte péct do trouby na 20 minut při teplotě 180 °C.
Servírování jablečného koláče Charlotte
Upečený koláč vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte třeba se zakysanou smetanou nebo kopečkem šlehačky.
Přejeme dobrou chuť.