Dosud nejchutnější recept na nadýchaný čokoládový dezert Spartak

Mřížkový dort

Oblíbený dort Spartak, který provází pověst náročnosti, není ve skutečnosti tak těžký na přípravu. Stačí znát jednoduchý trik a poradí si s ním každý.

Problémem u tohoto dezertu je velmi náročná a zdlouhavá příprava těsta, které dodává výslednému pokrmu tu pravou, jedinečnou a lahodnou chuť. I to se ale dá obejít a dokážeme si tak připravit jednodušší, ale nikoliv méně chutnější verzi tohoto oblíbeného, ale často velmi proklínaného dezertu.

Ingredience potřebné na přípravu dezertu Spartak:

  • 8 středně velkých vajec
  • lžička soli
  • 550 gramů cukru krystalu
  • 20 gramů jedlé sody
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 400 gramů hladké mouky
  • 30 gramů medu
  • 400 gramů zakysané smetany
  • 650 gramů másla
  • 100 gramů kakaového prášku
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 5 čajových lžiček škrobu
  • vanilkový cukr
  • 250 gramů hořké čokolády

Mřížkový dort

Příprava těsta vypadá náročná, držte se receptu

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh, ke kterému postupně přidáme 300 gramů cukru a následně také oddělené žloutky. Vznikne nám jednotná směs, kterou odložíme stranou. Ve druhé misce smícháme jedlou sodu se šťávou z citronu a zakysanou smetanou. Obě směsi opatrně spojíme v jednu a přidáme také 250 gramů rozpuštěného másla a med.

šlehaný dezert

Nadýchaný sněhový koláč zaručeně nadchne každého hosta. Dělám ho při každé sešlosti, když nestíhám

Mřížkový dort

Směs upečeme, dokud nevznikne několik korpusů

Směs důkladně promícháme a postupně do ní prosejeme také připravenou mouku a kakaový prášek. Nalijeme do pekáče, který jsme si vyložili pečícím papírem, 5–6 lžic těsta. Pečeme 5–7 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Tímto způsobem postupně upečeme zhruba 10 stejných těst. Z mléka a bramborového škrobu si připravíme směs na krém. Mléko necháme zahřát na pánvi, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Tento pudinkový základ přidáme ke 400 gramům vyšlehaného másla, vznikne nám homogenní krém.

Mřížkový dort

Vrstvíme, dokud nedosáhneme finálního výsledku

Nyní si vezmeme připravené korpusy a krém a postupně vytvoříme finální dort. Jednoduše na každý korpusový základ dáme 3 polévkové lžíce krému, následně další korpus a opět krém. Takto pokračujeme, dokud nemáme celý dort hotový. Navrch dortu přijde čokoláda, kterou si rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo v parní lázni. Dezert necháme 8 hodin v lednici a můžeme podávat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*