Lahodný pudinkový trém, křehké těsto, citrónová nakyslost a vůně kokosu, to jsou hlavní devízy tohoto superrychlého koláče, který si zaručeně oblíbíte.
Lahodný a snadný drobenkový koláč je plný lahodného citrónového pudinku a kokosu. To je dokonalá letní kombinace, díky které tento dezert vkusně doplní jakoukoliv letní party nebo zahradní grilování. Příprava je velmi snadná a rychlá, zvládnou ji i začátečníci a časově vytížení kuchaři. Tento koláč potěší úplně každého.
Ingredience
Na těsto
- Hladká mouka – 280 g
- cukr – 150 g
- prášek do pečiva – 1 lžička
- kokosové vločky – 100 g
- máslo – 225 g
Na krém
- Mléko – 500 ml
- žloutky – 5 ks
- cukr – 250 g
- hladká mouka – 50 g
- kukuřičný nebo bramborový škrob – 40 g
- vanilkový cukr – 10 g
- máslo – 80 g
- citróny v BIO kvalitě – 2 ks
Návod na přípravu
Nejprve připravte citronový pudink. V misce smíchejte 250 gramů cukru s vanilkovým cukrem, kukuřičným škrobem a hladkou moukou. Suché přísady promíchejte a přidejte k nim 5 vaječných žloutků a 100 ml mléka. Všechny ingredience spolu vyšlehejte dohladka. Zbylé mléko nalijte do kastrůlku a přiveďte ho k varu. Za stálého míchání k němu tenkým pramínkem přilévejte žloutkovou směs a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
Hotový pudink odstavte z plotny, přidejte k němu máslo pokojové teploty a lžící míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Ostrouhejte kůru ze dvou citrónů a vymačkejte z nich šťávu. Obojí pak přidejte do hrnce s pudinkem a zpracujte do homogenní konzistence.
Hotový pudink vlijte do čisté a studené misky, zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na jeho hladině, aby se nevytvořil škraloup, a nechte pudink úplně vychladnout.
Do mísy prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Smíchejte ji s cukrem a kokosovými vločkami a přidejte na kostky pokrájené máslo pokojové teploty. Rukama vše propracujte na drobivou až písčitou hmotu. Plech na pečení o rozměrech 24 x 30 cm vytřete máslem a na jeho dno vsypte dvě třetiny drobenky a upěchujte ji lžící.
Na drobenku rozetřete vychladlý citrónový pudink a uhlaďte ho do roviny. Na něj nasypejte zbylou drobenku a vložte koláč péct do trouby rozehřáté na teplotu 150 °C po dobu 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut. Hotový dort nechte zchladnout, nakrájejte na kostky a podávejte.
Napište komentář