Lžícový recept na originální buchtu dvou barev: Nejlepší recept pod sluncem. Už vím, co upeču na Den matek

Pojměte letos Den matek originálně. Místo kytice svojí mamince upečte nápaditou buchtu. Její příprava je skutečně snadná, proto ji hravě zvládnou samy upéci i starší děti.  

Maminka je jednou z nejdůležitějších osob v životě každého jednotlivce (a to i přesto, že si nemusíte vždy zcela rozumět). Abyste jí dali najevo, co pro vás znamená, můžete jí připravit překvapení k nadcházejícímu Dni matek. Tradiční kytici tentokrát nahraďte vlastnoručně připravenou buchtou dvou barev – polovina buchty je kakaová, druhá je piškotová s mákem. Recept je navíc velmi jednoduchý, proto se do její přípravy mohou samy směle pustit i starší děti.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 2 1/2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce pravého kakaa
  • 2 polévkové lžíce máku
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
  • 1 polévková lžíce polotučného mléka
  • 4 kusy vajec velikosti M
  • 12 gramů prášku do pečiva

Postup přípravy buchty krok za krokem:

Předtím, než začnete s přípravou těsta, si na pracovní plochu vyndejte veškeré potřebné suroviny. Bude se vám tak lépe pracovat a zároveň získáte lepší přehled o tom, co jste již použili. V prvním kroku přípravy ve větší míse vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem. Jakmile budete mít tento krok hotový, přidejte k nim polotučné mléko a rostlinný olej a směs důkladně prošlehejte pomocí ručního mixéru.

V dalším kroku do těsta přidejte hladkou mouku smíchanou s pečicím práškem do pečiva. Abyste získali těsto bez hrudek, které dá později vzniknout vzdušné a křehké buchtě, je dobré mouku prosít. Těsto zpracujte pomocí ručního mixéru – výsledek by měl být bez hrudek a lehce tekutý (měl by konzistencí připomínat zakysanou smetanu). Do příliš řídkého těsta jednoduše vmíchejte trochou prosáté hladké mouky.

Je-li těsto naopak zbytečně hutné, všlehejte do něj trochu mléka. Asi polovinu hotového těsta přelijte do menší mísy a přidejte do něj mák, který v něm dobře rozmíchejte. (V tomto receptu se nemusí mák předem namáčet.) Do první poloviny zapracujte polévkovou lžíci pravého kakaa – dodáte mu tak krásně tmavou barvu, jemnou vůni a bohatou čokoládovou chuť. V dalším kroku přípravy si k ruce vezměte formu, kterou vyložte pečicím papírem.

Do připravené formy následně navrstvěte obě poloviny těsta. (Jestliže budete mít těsta málo, jednoduše si ho přidělejte) Aby buchta dostala zajímavou strukturu, můžete jednotlivé části těsta nalévat na sebe. Připravenou buchtu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu asi 50 minut. Po uplynutí uvedené doby buchtu propíchněte špejlí a zjistěte, zdali je propečená. Hotovou buchtu podávejte pocukrovanou moučkovým cukrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]