Dvoubarevný zákusek s příchutí vanilky a čokolády

Milovníci všeho sladkého nikdy nepohrdnou, když se před ně postaví zákusek, nebo dort. Jeden vyhledává více ovocné dezerty, jiný zase ty hutné, poctivé, které jsou plné krému, jenž se rozplývá na jazyku. Pro takové mlsouny je určený tento recept, na zákusek s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Udělá radost nejen vám, ale třeba i vašim dětem.

Co budete potřebovat?

Na těsto, z kterého připravíte korpus, si obstarejte:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku vody
  • 3 hrnky polohrubé mouky

Také se neobejdete bez půl hrnku cukru, lžičky kypřícího prášku a čtyř lžic změklého másla.

Na mléčný krém budete potřebovat plechovku kondenzovaného mléka, 6 lžic sušeného mléka, 2 lžíce změklého másla, půl kelímku smetany ke šlehání (asi 100 ml). Na čokoládový krém je zapotřebí: 4 velkých lžic pomazánky Nutella, jedné lžíce másla, plechovky kondenzovaného mléka, 2 lžic kakaa a 100 mililitrů smetany ke šlehání.

Jak postupovat při přípravě těsta?

Mixérem rozšlehejte pouze vaječné žloutky s cukrem a máslem. Pak přidejte to směsi mouku, mléko, kypřící prášek, vodu a všechny suroviny důkladně promáchejte. Z vaječných bílků si následně zhotovte tuhý sníh, který zapracujte do žloutkového těsta. Hmota tak bude nadýchanější. K ruce si vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem. Ideálně o rozměrech 22 x 30 centimetrů. Dejte těsto do trouby péct asi půl hodiny při 170 stupních, záleží ale na vašich zvyklostech. Až bude těsto hotové, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout.

Jak postupovat při přípravě krémů?

Vanilkový krém zhotovíte tak, že si kondenzované mléko, sušené mléko, máslo a smetanu zahřejete v rendlíku a prohříváte na plotně, dokud hmota nezhoustne, pak odstavíte a necháte chladnout. Stejným způsobem připravíte i krém s Nutellou.

Kompletace zákusku

Vychladlý korpus rozřízněte na tři stejně široké pláty. Na ten spodní navrstvěte čokoládový krém, přiklopte druhým plátem, na který naneste krém mléčný a vše završíte posledním plátem korpusu, na který nanesete samotnou Nutellu a posypete kokosem, nebo ořechy a výsledek je na světě. Ideální je, když dezert necháte v lednici ztuhnout. Tento dvoubarevný zákusek je skvělým doplňkem k dobré ranní, či odpolední kávě. Při servírování jej můžete obohatit i pořádným kopcem čerstvě ušlehané smetany, nebo ovocem dle obliby. Vhodné jsou například jahody, borůvky, nebo banán. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]