Falešné lasagne, těstoviny vyměním za tortilovou placku nebo tenký pita chleba

Lasagne jsou považované za celkem pracné jídlo. My pro vás ale máme recept, se kterým nejen ušetříte spoustu času, ale navíc se neochudíte o skvělou chuť. Tenké plátky těsta jsme nahradili pita chlebem a na jednotlivé vrstvy jsme použili mleté maso, zeleninu, sýr a bešamelovou omáčku. Čím více vrstev na sebe naskládáte, tím lepší lasagne budou.

Připravte si:

  • 220 g tenkého pita chleba
  • 500 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1–2 ks rajčat
  • 1–2 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g mozzarelly
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 400 ml mléka
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce másla
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl
  • Koření podle chuti

Připravte masovou směs

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji. Rajčata nakrájejte na malé kousky, promíchejte s cibulkou a smažte na mírném ohni. Přidejte mleté maso a zeleninu. Maso postupně rozmělněte na menší kousky, než se úplně rozpadne. Přidejte sůl a pepř, podle chuti koření a smažte tři minuty.

Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pokud se veškerá voda z masa odpaří, můžete přidat i trochu vody, aby se rajčatový protlak rovnoměrněji rozprostřel. Směs duste dalších 3–5 minut. Maso by mezitím mělo zčervenat.

Bešamel vařte samostatně

Bešamelovou omáčku vařte zvlášť. Do hrnce dejte kousek másla, nechte rozpustit, přidejte mouku a promíchejte. Postupně za stálého míchání přilévejte mléko, které by mělo být teplé, dokud omáčka nezhoustne. Šlehačem odstraňte všechny hrudky, přidejte trochu soli a mletý muškátový oříšek na dochucení.

Vezměte pekáč, vymažte ho olejem a naskládejte na něj na proužky nakrájený pita chléb. Spodní vrstvu nemažte bešamelem, aby bylo snazší ji vyjmout z pekáče. Naneste část masové směsi, rovnoměrně ji rozprostřete. Nastrouhejte sýr a taktéž rozložte. Přes tuto vrstvu položte další pita chléb, zalijte ho bešamelem, opět naneste masovou směs a sýr.

Ideálně byste takto měli vytvořit alespoň čtyři vrstvy. Pečte 20 minut při 180 °C.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]