Fantastické koblihy plněné šlehačkou, jahodovým džemem a vanilkovým krémem

Pryč s fádními a nudnými koblihami, které jsou plněné obyčejnou meruňkovou marmeládou. Parádu udělají a skvěle zachutnají koblihy s vydatnou porcí šlehačky, vanilkového krému a jahodového džemu. Už se vám sbíhají sliny? Pak se pusťte do přípravy. Takovým dezertem potěšíte jak rodinu, tak své blízké přátele, kteří se chystají na návštěvu.

Recept na koblihy plněné krémem, šlehačkou a džemem

Před zahájením práce si obstarejte následující ingredience na těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 7 gramů sušeného droždí
  • 180 mililitrů teplého mléka
  • špetku soli
  • 40 gramů moučkového cukru
  • 60 gramů másla
  • 4 žloutky

Na krém budete potřebovat:

  • – 500 mililitrů mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku v prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 6 vaječných žloutků
  • 50 gramů škrobu
  • 50 gramů másla
  • trochu moučkového cukru

Také se neobejdete bez 400 mililitrů smetany ke šlehání, 2 lžic jahodového džemu, slunečnicového oleje na smažení a trochy moučkového cukru na ozdobu.

Jak postupovat při přípravě těsta na koblihy

V míse si smíchejte prosetou hladkou mouku spolu se suchým droždím, mlékem, solí, cukrem, změklým máslem a vaječnými žloutky. Vypracujte buď v kuchyňském robotu, nebo rukama hladké a měkké těsto. Poté jej přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu asi 60 až 90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Tvoření koblih a příprava vanilkového krému

Až bude těsto vykynuté, vyjměte jej z mísy a položte na pomoučený vál. Vyválejte z něj obdélníkový plát o tloušťce asi 5 milimetrů. Poté z těsta pomocí hrnku vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 centimetrů. Až spotřebujete všechno těsto a kolečka budete mít hotová, pusťte se do přípravy vanilkového krému. Koblížky ještě mezitím nakynou.

V menším hrnci přiveďte k varu 450 mililitrů mléka a v 50 mililitrech si vyšlehejte žloutky, škrob, pudinkový prášek, trochu moučkového cukru a vanilkový cukr. Poté směs vlijte do vroucího mléka a při stálém míchání vařte do zhoustnutí. Nakonec odstavte a nechte vychladnout. Také si ušlehejte ve větší míse smetanu do tuha.

Smažení koblih a jejich kompletace

Až budete mít krém hotový, vložte jej do lednice vychladit spolu s vyšlehanou šlehačkou a pusťte se do smažení již nakynutých koblížků. Do rozpáleného slunečnicového oleje v pánvi vkládejte těsto a koblihy smažte do zlatova z obou stran. Pak je nechte vychladnout a rozřízněte na půl. Plňte vanilkovým krémem, šlehačkou a zakápněte jahodovým džemem. Přiklopte druhým kusem koblihy a mlsejte co hrdlo ráčí. Místo jahodového džemu můžete samozřejmě použít i jiný oblíbený.

Skvěle se bude hodit i borůvkový. Pokud máte v oblibě čokoládu, můžete koblížky ještě polít čokoládovou polevou. Tento zákusek je doslova kalorickou bombou, ale rozhodně stojí za ochutnání!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]