Formičky na pečení již nejsou potřeba! Zcela je nahradí obyčejná kávová lžička

Celý trik spočívá v tom, že těsto vyřežete podle malé lžičky, umístíte ji na tuto lžičku a pečete. Jakkoli to zní jednoduše, konečný výsledek zcela jistě stojí za to. Tento skvělý nápad je velice jednoduchý, ale nápaditý. Vyzkoušejte recept na tyto „pečené lžíce“ zejména tehdy, když čekáte hosty, nebo vám nějací hosté přijdou nečekaně. Celá příprava je velice rychlá a má velkou spoustu variant, kterou můžete pokrm dokončit.

Jednoduchý a chutný předkrm

Když k vám přijdou hosté, může to být velice příjemné. Pojí se s tím ale skutečnost, že je potřeba je něčím pohostit, aby se u vás cítili dobře. Každá hospodyňka se chce před hosty předvést, popřípadě být pochválena. Chce vypadat dobře, což se jí po celodenním pečení, vaření a chystání nemusí podařit. Bez jakýchkoli dlouhých plánování můžete vyzkoušet následující recept, na který budete potřebovat listové těsto a lžičky.

Může jít o luxusní záležitost

Celý trik spočívá v nápadu. Někoho napadlo, že místo toho, abychom lžičkami jedli, můžeme sníst celé lžičky, včetně toho, co je na nich. Listové těsto si můžete koupit mražené a poté jej nechat jednoduše rozmrznout a vyválet na tenký plát. Koupit také můžete celou řadu chlazených listových těst, která již mohou být vyválená do plátu – čímž je celý proces významně usnadněn. Šikovnější hospodyňky se mohou pokusit vytvořit si listové těsto předem – není to příliš složité, ale je to časově náročné.

Vyválené těsto

Ať si vyberete kteroukoli variantu, to, co chceme je, abyste těsto vyváleli. Na těsto pak položte lžičku a nožem vykrojte její obrys. Poté lžičku vyříznutou z těsta umístíme na tu kovovou a společně dáme na plech vyložený pečícím papírem. Takto pokračujeme buď do spotřebování těsta, nebo do spotřebování lžiček. Těsto pečlivě přimáčkněte ke lžíci, aby kopírovalo její tvar. Pak už stačí péci po dobu 15 minut na 180 °C. Upečené lžičky by měly být zlatohnědé.

Dokončení předkrmu

Tento předkrm můžete jednoduše dokončit tak, že počkáte, až lžičky i těsto vychladne. Poté těsto opatrně, aby se vám nerozdrobilo nebo nerozpůlilo sejměte z lžičky. Tyto lžičky naskládejte na kulatý talíř tak, aby úchytky lžíce směřovaly ven a pro hosty bylo snadné je uchopit a konzumovat. Na každou lžičku vyberte nejrůznější náplně – to, co máte zrovna v lednici, nebo můžete nakoupit speciální ingredience, které hosty ohromí.

Tipy na náplně

Vhodnou náplní může být například toto:

  • Mrazené strouhané máslo a kaviár.
  • Mrazené strouhané máslo a přepůlené křepelčí vejce, posypané pažitkou.
  • Mrazené strouhané máslo a trochu domácí marmelády.
  • Strouhaný sýr a šunka.
  • Hořčice a strouhaný sýr dle chuti (klidně i plísňový).

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]