Frikadely: šťavnaté karbanátky na německý způsob, které bude rodina milovat

Karbanátky se v různých obměnách objevují po celém světě, mleté maso je chutné a snadné na přípravu. V německých zemích se připravují frikadely, které se připravují ze směsi vepřového a hovězího masa, navíc chuť doplňuje hořčice, která dodává masu delikátní chuť a omamnou vůni. Můžete si být jisti, že po upečení nezbyde na talíři ani jediný!

K obědu, večeři i na piknik

Frikadely se hodí k obědu nebo večeři s bramborovou kaši, bramborami, bramborovým salátem, ale také k těstovinám s rajskou omáčkou. Na piknik doplňte hořčicí nebo kečupem, kyselou okurkou a bílým pečivem a zabalte do alobalu nebo papíru, skvěle totiž nahradí hotdogy!

Ingredience

Co budete na přípravu německých frikadel potřebovat? Především si připravte kvalitní hořčici podle svého uvážení, můžete použít dijonskou hořčici nebo hrubozrnnou kremžskou, případně pikantnější, záleží jen na vás. Kromě toho budete potřebovat:

  • 1 kg mletého masa (mix),
  • 2 vejce,
  • 1–2 cibule,
  • 3 plátky chleba nebo veky,
  • 1 stroužek česneku,
  • 100 ml mléka,
  • 1,5-2 čajové lžičky hořčice,
  • 100 g strouhanky,
  • 2 lžíce zelených bylinek (kopr, bazalka, oregano)
  • 80-100 g másla,
  • sůl podle chuti,
  • pepř podle chuti.

Příprava

Nakrájejte cibuli najemno a osmahněte na rostlinném oleji na pánvi dozlatova.

Během smažení cibulky ponořte chleba nebo veku do mléka. Nechte nasát mlékem a poté vytlačte zbytek, rozmělněte do hluboké misky. Do misky přidejte mleté maso, ideálně vepřového a hovězího v poměru 1:1, ale záleží na vašich preferencí, lze použít také krůtí mleté.

Přidejte rozšlehané vejce, prolisovaný česnek a přidejte smaženou cibulku. Dobře promíchejte, aby se chutě spojily. Na závěr přidejte nasekané čerstvé bylinky a dochuťte hořčicí, solí a pepřem.

Maso důkladně promněte a nechte odpočívat asi 10 minut v chladničce.

Před smažením si namočte ruce do vody, vytvarujte kuličky, stlačte je a obalte ve strouhance. Smažte na rozpáleném másle dozlatova z obou stran (cca 5 minut), aby zůstaly frikadely pěkně šťavnaté. Po osmažení můžete položit na papírové utěrky, aby nebyly karbanátky mastné.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]