Gratinované brambory s kuřecími prsíčky ve smetanové omáčce

Sháníte recept na voňavou a lahodnou večeři, kde hrají roli brambory a která by byla rychlá a nenáročná na přípravu? Ne, není to jen zbožné přání, takové recepty existují a mají tu vlastnost, že se všechny složky pokrmu pečou v jednom jediném pekáčku. Z této kategorie jsou i gratinované čili zapečené brambory, které vám dnes představíme doplněné o kuřecí maso a lahodnou smetanovou omáčku.

Ostatně v té spočívá tajemství chuti celého pokrmu. A to nejlepší na konec, přípravu téhle dobroty zvládne i naprostý nováček. Tak na nic nečekejte a připravte své rodině dnes večer tohle báječné pohoštění.

Na gratinované brambory s kuřecím masem v smetanové omáčce budete potřebovat:

  • brambory – 300 g
  • kuřecí prsa – 1 ks
  • máslo – 30 g
  • rajče – 1 ks
  • tvrdý sýr – 80 g
  • vajíčko – 1 ks
  • cibule – 1 ks
  • zakysaná smetana nebo majonéza – 2 lžíce
  • sůl, mletý černý pepř a další koření podle chuti
  • sekaná petrželka na ozdobu

Návod na přípravu:

Brambory oloupejte, dobře omyjte a osušte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli rovněž očistěte, překrojte na poloviny a nakrájejte ostrým nožem na plátky.

Umyjte kuřecí prsa pod tekoucí vodou a osušte je papírovými utěrkami. Podélně je překrájejte na tenčí plátky a paličkou je jemně rozklepejte. Z obou stran pak maso posypejte solí, mletým černým pepřem, případně jakýmkoliv jiným svým oblíbeným kořením.

Zapněte si troubu na 180 stupňů Celsia, aby se rozehřála a plech na pečení vymastěte máslem. Po celém jeho dně rozložte plátky cibule, na tu naaranžujte plátky brambor, které pak posypejte solí a pepřem. Na brambory pak rozložte připravené pláty kuřecího masa.

Plech zakryjte hliníkovou fólií a vložte do vyhřáté trouby péct po dobu kolem 20 až 25 minut.

Mezitím připravte smetanovou omáčku. Rajčata umyjte a osušte a nakrájejte je na malé kostičky. Vložte je do mísy, vyklepněte k nim vajíčko a nastrouhejte sýr na jemném struhadle. Posypejte solí a mletým černým pepřem a nakonec zalijte smetanou či majonézou. Všechny přísady společně dobře promíchejte.

Když uplyne doba určená pro zapékání brambor, sejměte z plechu alobal a zalijte obsah plechu připravenou smetanovou omáčkou. Pak vraťte zpátky do trouby a dopékejte dalších zhruba 10 až 15 minut, dokud se sýr v omáčce neroztaví a na povrchu pokrmu se nevytvoří lehce zlatavá krusta.

V této fázi dobrotu vyndejte z trouby, nechte lehce zchladnout a podávejte spolus s čerstvým zeleninovým salátem.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]