Jablečný koláč, který pohladí vaše chuťové pohárky

Pakliže jste sklidili ve svém jabloňovém sadu mnoho jablek, a ještě vám jich několik po zavaření zbylo, můžete je velmi dobře zužitkovat při tomto jednoduchém receptu na jablečný koláč. Je to skutečný skvost, díky kterému si dokonce vzpomenete na víkendy s babičkou a její sladké pečení. Jablečná vůně linoucí se domovem vám dá také znát, že léto ještě neskončilo, ale podzim se pomalu a jistě blíží.

Recept na jablečný koláč

Na přípravu koláče budete potřebovat:

  • 800 gramů polohrubé mouky
  • 1 a ½ až 2 kilogramy jablek
  • 150 gramů cukru
  • 250 mililitrů slunečnicového oleje

Dále budete potřebovat: 250 mililitrů vody, 1 balíček kypřícího prášku, mletou skořici dle chuti, citronovou kůru dle chuti, 1 vanilkovou esenci, lžičku soli a rozinky (volitelné).

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Nejprve si jablka omyjte pod vlažnou vodou, můžete je také oloupat a následně je nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté je vložte do středně velkého hrnce, zasypte skořicí, trochou cukru, rozinkami a na mírném plamenu povařte, aby vznikla polotekutá jablečná kaše.

Směs vařte asi čtvrt hodiny, nakonec odstavte a nechte vychladnout. V další fázi se pusťte do přípravy těsta. Do mísy nasypte cukr (150 gramů), pak přilijte vlažnou vodu (250 mililitrů) a míchejte do úplného rozpuštění.

Nakonec přidejte i slunečnicový olej, vanilkovou esenci, prášek do pečiva, trochu citronové šťávy, sůl, citronovou kůru a důkladně suroviny propojte. V poslední fázi bude potřeba zakomponovat do hmoty i polohrubou mouku. Vznikne vám tak hladká tekutější směs.

Fáze pečení a servírování jablečného koláče

Připravené těsto rozdělte na dvě stejně objemné části a vlijte do plechů vystlaných pečícím papírem. Postupně vkládejte do trouby a pečte každý korpus zhruba 15 až 20 minut na 150 až 170 stupňů Celsia.

Nastavení spotřebiče si však zvolte dle zvyklostí. Hotové korpusy nechte vychladnout, jeden z nich následně potřete jablečnou směsí, přiklopte druhým korpusem, povrch posypte moučkovým cukrem a koláč servírujte pokrájený na kostky s šálkem dobré kávy. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]