Jablečný zákusek s ořechy a kakaovou polevou

Očekáváte cennou návštěvu a přemýšlíte stále, jaký dezert ke kávě připravit? Zkuste se inspirovat tímto receptem na jablečný zákusek s ořechy. Jeho příprava je velmi snadná a u plotny nestrávíte mnoho času. Výsledek rozhodně stojí za to. Překvapte své nejbližší cukrářským skvostem.

Potřebné suroviny na přípravu jablečného zákusku

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience na těsto:

  • 200 gramů moučkového cukru
  • 3 vejce
  • špetku soli
  • ½ lžičky vanilkového cukru
  • 200 gramů másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 lžíci prášku do pečiva

Na náplň budete potřebovat:

  • 5 velkých jablek
  • 100 gramů mletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce moučkového cukru

Poleva se pak skládá z těchto surovin:

  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce másla

Jak postupovat při přípravě jablečného zákusku s ořechy?

Nejprve se pusťte do výroby těsta. V míse si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak přidejte také špetku soli, vanilkový cukr, změklé máslo, zakysanou smetanu, hladkou prosátou mouku, kypřící prášek a vypracujte rukama hladké homogenní těsto. To přikryjte utěrkou a nechte asi čtvrt hodiny odpočívat. V další fázi si připravte náplň.

Příprava náplně, fáze pečení korpusů a kompletace zákusku

Zhotovení náplně není nijak složité. V míse si promíchejte strouhaná loupaná jablka spolu s mletými vlašskými oříšky a moučkovým cukrem. Dále si rozdělte těsto na tři části a z těch vyválejte pláty. K ruce si vezměte plech vystlaný pečícím papírem a na jeho dno položte první plát těsta. Na něj naneste část jablečné náplně a překryjte druhým plátem, na který navrstvěte zbytek jablek s ořechy.

Vše zakončíte posledním plátem (propícháte jej vidličkou) a dáte koláč péct do trouby na 35 minut při teplotě 180 °C. Nyní nastává čas na přípravu polevy. V rendlíku si smíchejte kakao spolu s cukrem a vodou a přiveďte k varu. Nakonec ještě přidejte máslo, promíchejte a glazuru máte hotovou. Upečený koláč vyjměte z trouby a polevou jej polijte. Nechte zatuhnout a podávejte. Přejeme dobrou chuť.