Jak marinovat kuře, aby bylo dokonalé

Kuře je velmi oblíbeným pokrmem, který je vhodný i při redukčních dietách. Pokud máte s rodinou v oblibě klasické pečené kuře marinované v grilovacím kořením, budete zcela jistě unešení i z této netypické, avšak lahodné marinády s dijonskou hořčicí. Díky ní bude kuřecí maso jemné, křehké, zkrátka fantastické. Inspirujte se těmito tipy!

Recept na marinované kuře v dijonské hořčici

Než se pustíte do práce, připravte si následující ingredience:

– 1 kilogram kuřete (buď vcelku, nebo čtvrtky)

– ½ sklenice zakysané smetany, nebo kefíru

– ½ lžičky sušeného česneku

– trochu mleté sladké papriky

– trochu mletého černého pepře

– ½ lžičky kari

– špetka soli

– 1 lžičku dijonské hořčice

Jak připravit marinádu na kuře?

Do hluboké mísy (skleněné, nebo plastové) vlijte kefír, nebo zakysanou smetanu, přidejte všechny druhy koření, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Do marinády poté naložte kuřecí maso. Pokud máte celé kuře, marinujte ho ideálně přes noc.

V případě kuřecích čtvrtek postačí 2 až 4 hodiny marinování. Po uplynutí doby kuře klasicky upečte na plechu, aby se na jeho povrchu vytvořila křupavá kůrka. Maso bude díky marinádě dokonalé křehké.

Obecné tipy ohledně marinování kuřete

Zde je několik zajímavých tipů, které vám mohou usnadnit proces marinování:

  • Pokud jste zakoupili kuře mražené, nemusíte čekat až se rozmrazí. Klidně jej do marinády naložte tak jak je.
  • Tuto marinádu s dijonskou hořčicí můžete směle použít i na jiné druhy masa. Skvělá bude v kombinaci s masem vepřovým. Nehodí se však na ryby.
  • Syrové kuře je možné nasekat na kousky, polít marinádou, vložit do sáčku vhodného k zamrazování a uložit do mrazáku. Takto vám zde vydrží až tři měsíce.

Tip na závěr: Recept na kuře exotických vůní

Pokud máte rádi exotické chutě, jistě vás osloví velmi netypický recept na kuře v marinádě se zázvorem a fíky. Na přípravu pokrmu si obstarejte následující suroviny: jedno celé kuře, trochu soli, citronový pepř, 2 až 3 lžíce šťávy z citronu, 1 lžíci čerstvého zázvoru jemně nastrouhaného a 3 až 4 fíky (musí být čerstvé).

Do větší mísy vsypte strouhaný čerstvý zázvor, jemně nasekané a oloupané fíky, zakápněte medem, citronovou šťávou a promíchejte. Do marinády kuře naložte a nechte v lednici alespoň hodinu až dvě, aby maso absorbovalo všechny chutě. Před pečením pak nezapomeňte také kuře osolit a okořenit citronovým pepřem.

Nakonec maso vložte do pekáčku, podlijte trochou vody, přikryjte alobalem a pečte do křupava. Posledních deset minut dopékejte maso bez alobalu, aby se vytvořila dokonalá kůrka. Fíky mimo jiné můžete do marinády přidat i půlené, nemusíte je krájet najemno.

Skvělá bude k exotickému kuřeti například rýže, nebo kuskus. Ať už si zvolíte marinádu dijonskou, nebo zázvorovou s fíky, přejeme vám tak jako tak dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]