Jak na švestkový džem skoro bez práce? Stačí tyto 3 suroviny

Všichni, kteří už někdy dělali domácí džem ví, že to není vůbec jednoduché. Příprava džemu totiž vyžaduje neustále míchání. Pojďte se s námi podívat na recept, který vám ušetří spoustu práce a úsilí a výsledek uspokojí i ty největší jedlíky.

Co budeme potřebovat?

  • 7 kg švestek
  • 1 kg cukru
  • 2 dl 10 % octa

A jdeme na to!

Pořádně namastěte boky a dno pánve nebo misky, ve které budete džem připravovat.
Poté vložte do nádoby 7 kilogramů čerstvých švestek. Na takové množství švestek budete potřebovat 1 kilogram cukru 2 deci 10 % octa. Cukr nasypeme na švestky a zalijeme octem. Bez jakéhokoliv míchání vařte na velmi nízké teplotě po dobu 6 až 7 hodin. Posledních 40 minut budete muset zapojit trochu lidské síly, a přece jen se směsí míchat. Každopádně doba míchání se zkrátí o dobrou hodinu, a to už dokáže usnadnit práci. Posledních několik desítek minut nechte plotny rozpálené na nejvyšší teplotu a neustále míchejte.
Výslednou směs přelijte do sklenic, zavíčkujte a nechte zchladnout v páře.
Samozřejmě džem nemusíte dělat pouze z švestek existují desítky dalších druhů ovoce, které vytvoří nezapomenutelnou chuť a potěší každého, kdo ochutná.

Tipy od našich čtenářů

  • Minulý rok jsme dělali opravdu tradiční švestkovou marmeládu. Připravovali jsme ji pomocí tradiční metody. Po samotném vaření jsme ji vložili do trouby, aby se na povrchu vytvořila tlustší krusta džemu. Taková krusta je skvělá hlavně z hlediska trvanlivosti, jelikož ji značně prodlouží. Petra
  • Já do džemu nepřidávám žádný cukr, jelikož v samotném ovoci je ho dost. Zkuste to. Klára
  • Vařím vždy v troubě, nepřidávám ocet ani cukr, občas míchám, dokud vše nezhoustne. A je to. Ivan
  • Dělali jsme džem pomocí tradiční metody, po vaření a cedění skrz hedvábí jsme jej vložili do předehřáté trouby. Tam nám džem vytvořil na povrchu tvrdou vrstvu, která zaručuje, že džem vydrží déle než klasický džem bez této vychytávky. Džem jsme vložili do pekáče, nalili k němu trochu vody a na 10 minut jsme ho vložili do trouby. Džem nám tak zhoustnul a my ho mohli přelít do sklenic a zavíčkovat. Teď máme džem na pěknou řádku dní neustále připravený ve sklepě. Pavlina
  • My do džemu přilíváme ocet a cukrujeme až na samý konec. Ilona
  • Dělal jsem džem z kila cukru ve vysoké pánvi, poté jsem ho pekl ještě 4 hodiny v troubě a byl až moc hustý. David
  • Já dělám džem v troubě a nepřidávám do něj vůbec nic, žádný cukr ani ocet. Občas směs zamíchám a jinak jen čekám, dokud nezhoustne. Nakonec přidám trochu jedlé sody. Igor
Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]