Jak připravit nejlepší farmářský sýr, který zvládne každý: Potřebujete jen 1 litr mléka, 3 vejce a 300 ml smetany

V dnešní době si velice málo lidí vyrábí domácí potraviny. Pokud ale vynaložíte trochu svého času na přípravu některých potravin, můžete získat skvělé domácí produkty, jako je například tento sýr.

Věnujte malou část ze svého volného času přípravě potravin a uvidíte, že existuje mnoho domácích produktů, které chutnají mnohem lépe než ty kupované z obchodu. Příkladem je i domácí sýr, na jehož výrobu nepotřebujete mnoho surovin a díky tomu vás nevyjde draze. Stačí se pouze držet postupu přípravy a brzy budete mít hotovo.

Suroviny, které budete potřebovat

  • 1 litr mléka
  • 1 lžíce soli
  • 200 až 300 gramů smetany
  • 3 vejce
  • koření podle chuti

Začněte s přípravou domácího sýra

Jakmile se rozhodnete, že si připravíte domácí sýr, můžete se pustit do práce. Jako první si nachystejte veškeré suroviny na pracovní desku nebo na linku. Naštěstí jich není mnoho, takže vám to nezabere příliš času. Díky nachystání surovin si budete jistí, že vám nic nechybí a nebudete muset během vaření hledat chybějící potraviny.

Následně se podívejte do nádobí a najděte si vhodný hrnec, do něhož nalijete požadované množství mléka a umístěte jej na plotnu. Mléko začněte ohřívat a přidejte do něj sůl. Vše přiveďte k varu, ale dávejte pozor na to, aby se vám mléko nepřipálilo. Pokud se obáváte toho, že při přípravě sýru na vás čeká mnoho práce, tak je tomu právě naopak, protože celý recept je velmi jednoduchý.

Zbývá několik kroků k lahodnému sýru

Jakmile se začne mléko se solí vařit, je nutné zpracovat ostatní suroviny. Poté je totiž budete přidávat do hrnce ke slanému mléku. Vejce společně se smetanou vyšlehejte dohladka a přilijte k mléku do hrnce. Vše promíchejte metličkou nebo jiným kuchyňským náčiním a dalších 5 minut nechte tuto směs vařit.

V momentě, kdy vám v hrnci začne vznikat syrovátka, vypněte plotnu a hrnec dejte stranou. Veškerou směs z něj vyndejte do sítka a počkejte, dokud neodteče všechna tekutina do nádoby pod sítkem. Tato procedura trvá jen malou chvíli a dobrou zprávou je, že již máte téměř hotový domácí sýr.

Dokončete domácí sýr

Tekutinu dejte stranou a kousky sýru, které vám zůstaly v sítku dejte do nádoby. Nezapomínejte na to, že sýr se vytvaruje podle tvaru mísy, do které kousky umístíte. Nechte je odležet několik hodin a poté máte sýr téměř hotový. Jestliže byste mu chtěli dodat trochu více žluté barvy, přidejte k sýru kurkumu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]