Domácí sýr pouze ze 3 surovin: Opravdu ho zkuste, ten předražený z obchodu už nekoupíte! Teď poznáte jeho pravou chuť

hotový domácí sýr na talíři

Domácí sýr je mnohem lepší než ten kupovaný a to zejména proto, že moc dobře víte, co jste do něj dali. To v obchodě si nikdy nemůžete být stoprocentně jisti.

Jelikož ceny v obchodech stoupají strmě nahoru, je někdy lepší si některé potraviny zkrátka vyrobit doma. A dobré je, že například takové domácí pečivo a nebo domácí sýr není vůbec složitá záležitost. No a právě na domácí sýr tu pro vás máme až směšně jednoduchý recept, který zvládne naprosto každý. Potřebovat k tomu budete pouze 3 ingredience, takže na nic nečekejte a pusťte se do toho.

Co budete potřebovat

Nejhlavnější u tohoto receptu jsou tři obyčejné ingredience, které budete mít stoprocentně doma. Až poté si můžete přidat nějaké koření a nebo bylinky, ale to už záleží jen a pouze na vás. Co tedy budete potřebovat?

  • 3 litry mléka
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 3 polévkové lžíce octa
  • dle chuti sůl

Domácí sýr za pár chvil

tři kostky sýra

Do kastrůlku nalijte mléko, zahřejte téměř k varu, ale nevařte. Z toho důvodu nenechávejte kastrůlek na sporáku moc dlouho. Pokud je mléko stále velmi horké, počkejte, než trochu vychladne. V misce si smíchejte ocet a vodu a vlijte tuto směs do mléka. Vařte na mírném ohni za stálého míchání. Asi po 2-3 minutách se mléko srazí a začne se oddělovat syrovátka. To je ta chvíle, kdy musíte tuto směs oddělat ze sporáku.

Vypusťte syrovátku přes cedník do jiné pánve, nevylévejte ji, protože ji budete ještě potřebovat. Tvarohovou hmotu, která vám zbyla v cedníku stlačte talířem, vložte nějakou zátěž a nechte asi 30 minut odpočívat. Během této doby se totiž už začne vytvářet sýr. Poté osolte podle chuti syrovátku a vložte do ní sýr. Po 4-5 hodinách je domácí sýr hotový. Je opravdu moc dobrý, tak ho vyzkoušejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*