Mléko smíchejte s koprem a zapomeňte na koprovku. Tento recept je doslova dar z nebes. Až zjistíte, o co jde, tak budete bezeslov

Pokud máte chuť na nějaký speciální sýr a ty z obchodu vás již omrzely, vyzkoušejte tento domácí. Jeho příprava není zas až tolik náročná a výsledek vám udělá radost. 

Kupované sýry sice chutnají dobře, ty z trhů ještě lépe, ale zkoušeli jste si někdy udělat vlastní, domácí? Sice nemusí být až tak dokonalý jako od těch, kteří se tomu věnují celý život, ale to neznamená, že jeho příprava spolu s konzumací nebude zážitek sám o sobě. Tento konkrétní sýr je nejlepší na snídaně, jelikož je velice dobrý s obyčejným chlebem. Jeho příprava není vůbec složitá, a tak je dobrý pro začátečníky v tvorbě sýrů.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Čerstvý kopr – 1 svazek
  • Plnotučné mléko – 1 000 ml
  • Přírodní bílý jogurt či zakysaná smetana – 200 g
  • Vejce – 3 kusy
  • Sůl – 1 lžička
  • Mletý černý pepř – dle chuti
  • Mletá sladká paprika – dle chuti

Čerstvý svazek kopru důkladně omyjte pod vodou a poté jej nechejte osušit, následně ho nasekejte nadrobno. Nachystejte si hlubší hrnec, dejte do něj nasekaný kopr, přilijte i plnotučné mléko a vše ohřívejte, dokud mléko nedosáhne bodu varu.

Do misky zvlášť nalijte bílý jogurt či zakysanou smetanu a přidejte k ní rozklepnutá vejce, sůl, mletý černý pepř a popřípadě i mletou sladkou papriku.

S pomocí metličky směs vyšlehejte do hladka a vlijte ji do vařícího mléka s koprem. Důkladně vše promíchejte, stáhněte oheň na minimum a vařte na něm obsah hrnce po dobu cca deseti minut. Jakmile si všimnete, že se na povrchu mléka začínají tvořit hrudky, tak oheň vypněte, přikryjte hrnec pokličkou a počkejte dalších deset minut.

Výslednou hmotu poté přeceďte a oddělte tekutou část od té tuhé. Díky tomuto vám vznikne tuhý sýr, který už jen stačí nechat na noc v lednici a máte jej hotový. Poté jej můžete podávat, jak se vám jen zlíbí. A pokud vám recept zachutnal, tak jej můžete příště vyzkoušet s jakoukoliv zeleninou či aromatickými bylinkami jen budete chtít. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*