Jak si vyrobit domácí máslo? Je to mnohem jednodušší, než si myslíte

Recept na domácí máslo je opravdu jednoduchý. A k jeho výrobě nebudete potřebovat ani žádné složité pomůcky. Hotové bude opravdu velmi rychle.

Stále ještě si pamatujete tu neuvěřitelně lahodnou chuť domácího másla ze svého dětství? Kdo ho jednou ochutnal, už nikdy na něj nezapomene. Navíc příprava tohoto produktu je mnohem jednodušší, než to na první pohled vypadá. Proč byste si tedy máslo nemohli vyrobit doma sami? Zjistěte, jak na přípravu domácího másla. Ten báječný výsledek za trochu té práce rozhodně stojí.

Máslo vyrobíte z jakékoli smetany

Má to jen jednu jedinou podmínku – musí být dostatečně tučná. Použijte tedy smetanu ke šlehání nebo klidně tu zakysanou se správným obsahem tuku. Nejlepší by samozřejmě bylo, pokud by se vám podařilo sehnat nefalšovanou sladkou smetanu přímo z farmy. Ale skvěle vám poslouží i ty, které jsou běžně k dostání v obchodech. Vyhýbejte se však těm, které obsahují jakékoli přidané látky, například zahušťovadla.

A jaký druh smetany se pro výrobu másla hodí? Můžete použít jak tu 30%, tak třeba i 36% smetanu, pokud ji seženete. Všeobecně platí, že čím je tučnější, tím více másla budete mít nakonec na talíři. Pro začátek si do vhodné nádoby nalijte 400 ml. Z tohoto množství získáte přibližně standardní kostku másla o váze 220-250 gramů. A měli byste vědět také to, že některé smetany na našem trhu se opravdu špatně šlehají.

Jak na přípravu domácího másla

To má jeden velmi nepříjemný následek – výsledné máslo má totiž ve výsledku nepříliš dobrou konzistenci. Pokud tedy na takový produkt narazíte, neznamená to nutně, že při výrobě másla postupujete špatně. Jednoduše se nenechte se odradit a zkuste jiný. Smetana, kterou budete šlehat, by měla mít pokojovou teplotu. Nejlepší je vytáhnout ji z lednice asi půl hodiny před samotnou přípravou. Kromě ní budete potřebovat také špetku soli.

Smetanu nalijte do mísy a začněte šlehat kuchyňským robotem. Zabere vám to asi asi 10 až 15 minut. Pokračujte, dokud se zcela neoddělí tekuté podmáslí. Během celého procesu můžete do vznikajícího másla přidat také stroužek česneku nebo třeba čerstvé bylinky. Hotové máslo očistěte od zbytků podmáslí. A jak na to? Jednoduše hrudku másla opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Nic víc není třeba.

Dejte máslo do fólie a do lednice

Vzniklé podmáslí samozřejmě nevylévejte. Můžete ho vypít nebo použít k pečení. Máslo zaviňte do fólie a vložte do lednice. Jakmile ztuhne, je připraveno k použití. Jde o zcela čerstvý produkt, takže je vždy nejlepší ho spotřebovat do 4-5 dnů. Během skladování se od něj může oddělit ještě trocha podmáslí, což je zcela přirozený proces, kterého se rozhodně není třeba bát. Máte-li másla více, můžete ho bez obav i zamrazit.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]