Pokud vám z oběda zbyla nějaká játra, můžete si z nich jednoduše udělat skvělou roládu, na které si pochutná celá rodina.
Mnoho žen tak nějak nechce připravovat játra, protože nechutnají ani jim a ani jejich dětem. Játra totiž nejsou zrovna dvakrát oblíbeným jídlem, ale je to velmi užitečné a také důležité maso pro lidské tělo. Vyzkoušejte si tak připravit játrové rolky s máslem. Pikantní krémová náplň naprosto zdokonalí chuť křehkých jater a tento pokrm bude tak naprosto jedinečný.
Co budete potřebovat
- 1,2 kg hovězích jater
- 200 g mléka
- 2 cibule
- 2 velké mrkve
- 150-200 g másla
- 1 červená paprika
- 3 stroužky česneku
- Vavřínový list
- Sůl, černý pepř, mletý bobkový list podle chuti
- Pár kousků kopru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
Je to velmi jednoduché
Nejprve nakrájejte játra na středně velké kousky a namočte je na 30-40 minut do mléka, abyste odstranili jejich hořkost. Poté do hrnce nalijte vodu a vařte. Po namočení jater do mléka je vložte do hrnce plného vroucí vody. Přidejte bobkový list a vařte asi 20 minut. Nakonec ještě posypte solí. Cibuli si nakrájejte nadrobno a na malém množství oleje ji orestujte, osolte a opepřete.
Uvařená játra smíchejte se 2 cibulemi a projeďte je v mlýnku na maso. Zpočátku se vám to možná bude zdát suché, ale nebojte se, maso změkne a bude šťavnaté. Mrkev si nastrouhejte zvlášť a smíchejte s mletým masem. Maso nyní promíchejte lžící a podle chuti přidejte sůl, pepř a další koření dle vaší chuti. Hmota by měla být měkká a mírně mokrá, můžete přidat 1 lžíci rostlinného oleje, pokud bude potřeba.
A máte hotovo
Na přípravu náplně si utřete máslo vidličkou. Přidejte česnek, je jedno jestli lisovaný a nebo nastrouhaný, jemně nakrájenou zeleninu a vše dobře promíchejte, dokud nezískáte homogenní hmotu. Mleté maso přeneste na pečicí papír a vyválejte ho do čtvercového tvaru. Nožem uhlaďte všechny strany. Náplň si rozetřete na mleté maso a také zarovnejte nožem. Vrstva másla by měla být co nejtenčí.
Červenou papriku nakrájejte na malé kostičky a dejte ji na náplň. Roládu opatrně srolujte, pomozte si pečicím papírem. Pokud má roláda nějaké dírky, není důvod se bát, v lednici totiž všechno ztuhne. Hotovou roládu zabalte do potravinářské fólie a dejte na 4 hodiny do lednice. No a potom už ji můžete nakrájet na vámi požadované kousky. Játrovou roládu máte hotovou. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář