Nikdy jsem neměla ráda játra, dokud jsem nevyzkoušela recept od sousedky. Aromatické, měkké a šťavnaté. Dokonce i vybíraví strávníci si mlaskají

Kavkazská kuchyně není v našich končinách známá, ale její chutě si snadno zamilujete. Těžko vás zklame a nelze na ni zapomenout.

Nebýt tohoto receptu, asi bych se nikdy neodhodlala si játra připravit. Bylo to jedno z jídel, na které jsem po zkušenostech ze školní jídelny zanevřela skoro navždy. Nezapomenu na rozměklé vnitřnosti s rýží zalité UHO omáčkou. Jednou se mi ale zmínila sousedka, když jsme si telefonovaly, že bude k večeři dělat kavkazská játra. Ihned jsem se začala vyptávat, co tento způsob přípravy obnáší. Jelikož mě ani tak příliš nepřesvědčila, jednou mi játra přinesla na ochutnání a já jsem si je hned zamilovala.

Játra na netradiční způsob

Vůně této úpravy jater je neuvěřitelná, maso se upeče za 15 sekund a chutná křehce téměř jako gruzínský kebab. Podělím se s vámi o recept na pokrm, který jsem si už po prvním soustu zamilovala a který navždy změnil můj názor na tento produkt. Pro jeho přípravu je nejlepší použít jehněčí játra, která jsou jemnější a autentičtější. Pokud je nemůžete sehnat, zkuste telecí játra. Recept je velmi snadný a rychlý a budete potřebovat následující suroviny:

  • 500 g jater
  • 20 g cibule
  • bazalka podle chuti
  • koriandr podle chuti
  • koření sumach podle chuti
  • citronová šťáva podle chuti
  • sádlo 70 g
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • černý mletý pepř

Postup přípravy receptu

Nejprve si vezměte cibuli, kterou oloupejte, omyjte a namočte na chvíli do horké vody, abyste ji zbavili hořkosti. Cibuli poté nakrájejte na půlkolečka nebo čtvrtky. Dále si nasekejte koriandr a bazalku. Bylinky smíchejte s cibulí a kořením sumach a naaranžujte je na talíř jako pelíšek, na který později naservírujete játra.


Vezměte si játra, která si důkladně očistěte od všech blanek tak, aby byla opravdu čistá. Omytá a očištěná játra si nakrájejte na plátky silné asi 1 cm (ne méně, jinak budou příliš suchá!).

Zatímco krájíte, rozpusťte na pánvi sádlo a do rozpuštěného tuku přidejte trochu rostlinného oleje, aby směs nezapáchala. Česnek nakrájejte na plátky, přidejte několik koleček cibule a společně s játry je vložte do rozehřáté pánve. Okamžitě vypněte ohřev.

Máte téměř hotovo

Játra zprudka osmahněte po obou stranách po dobu 25 sekund (aniž by zhnědla) a poté je položte na bylinkové lůžko. Podle chuti osolte a opepřete. Nyní máte hotovo, je to velmi snadné, že? Přeji vám dobrou chuť!


Pokud máte štěstí a máte jehněčí sádlo, můžete ho použít místo telecího. Bohužel pit. Zvláštní chuť pokrmu dodává bazalka, koriandr a samozřejmě nakyslý sumach. Nenechte se odradit vnitřnostmi a vyzkoušejte sobě nebo rodině připravit tento pokrm.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]