Jde to i bez masa. Domácí nakládaná zelenina je zdravá i chutná

Mnoho lidí říká, že se neobejde bez masa. Dost možná proto že ještě nezjistili, jak lahodná může být nakládaná zelenina. Podívejte se na recept. Samozřejmě neříkáme, že se masa musíte nutně vzdávat, ale zeleninová pochoutka čas od času rozhodně nemůže uškodit. Může přijít vhod jako zajímavý letní salát, nebo jako příloha k jiným jídlům. Tuto zeleninu však nekupujte, ale připravte si ji. Ukážeme vám, jak na to.

Jaké ingredience budou potřeba?

Aby byla nakládaná zelenina skutečně dokonalá, je třeba soustředit se také na výběr správných ingrediencí. Jak jejich typu, tak i toho, v jaké konkrétním množství budou. Pokud vám záleží na kvalitě výsledku, bez tohoto se neobejdete:

  • 8 kg zelí
  • 4 kg barevných paprik
  • 2 kg cibule
  • 2 kg okurky hadovky
  • 30 dkg soli
  • 1,2 litru octu
  • 2 dcl bílého vína

Pokud chcete na zkoušku připravit jenom menší množství, je to samozřejmě možné. V takovém případě doporučujeme upravit poměr surovin tak, aby vám vše vyhovovalo.

Příprava zeleniny je to nejtěžší

Začít je třeba tím v podstatě nejsložitějším. A tím je příprava zeleniny. Tu je třeba nejprve oloupat nebo očistit, potom umýt a následně ji zpracovat. Zelí je vhodné nakrouhat na menší nudličky, cibuli nakrájet na půlměsíce, papriky na menší kostky a hadovku na malá kolečka. Jakmile máte vše zpracováno, jste připraveni na poslední krok, který už je skutečně velmi jednoduchý.

Vytvořte lák a uzavřete v nádobách

Nyní vytvořte lák, bez kterého se nakládaná zelenina také neobejde. Všechny ingredience, tedy sůl ocet a víno smíchejte v nádobě a potom rovnoměrně nalijte do velkých zavařovacích sklenic. Tak, aby bylo ve všech stejné množství. K nim poté nasypte zeleninu. Také dbejte na určitou rovnoměrnost. Nádoby zavřete a důkladně protřepejte, aby se lák dostal ke všem kouskům zeleniny. Během prvních 24 hodin nechte při pokojové teplotě a průběžně zeleninu míchejte.

Potom ji můžete přesunout například do sklepa nebo na jiné chladnější a tmavé místo. Zde ji nechte minimálně jeden měsíc. Až potom můžete poprvé otevřít a ochutnat a přesvědčit se o tom, jak vynikající kvašená zelenina bude, pokud si ji připravíte právě podle tohoto zajímavého receptu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]