Na zahradě našel podivného tvora, kterého nedokázal identifikovat. Ten se pak proměnil ve žluto-růžovou můru

Fotografie: Andy Reago & Chrissy McClarren / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Příroda nám denně nabízí obrovské množství jedinečných a krásných zvířat všeho druhu. Některá z nich můžete dokonce najít i na vlastní zahrádce.

Právě to si uvědomil i tento muž, když našel malého podivného tvora. Poté mohl dokonce sledovat, jak se mu mění přímo před očima. Ve facebookové skupině Weird, Fantastic and Odd Things (v překladu „Zvláštní, fantastické a podivné věci“) pak fotky nasdílel uživatel Lahiru Perera. Podle popisku ukazují „věc s malými křídly“. Jde o drobného žlutorůžového tvora, který dokonce fotografa po zahradě následoval. Jde o růžovou javorovou můru, nejmenší z velkých hedvábných můr či molů.

Velmi jasně odlišitelné

Tito tvorové se dají najít na východě Severní Ameriky a jsou známí právě kvůli svému jasně rozeznatelnému zbarvení. Podle záběrů se fotograf stal svědkem něčeho opravdu úžasného. Můra naplnila svoje křídla a postupně se změnila v nádherné stvoření. Snímky ukazují, jak se právě křídla čím dál více zvětšují, až nakonec dorostou do krásného konečného tvaru. Tento druh objevil a popsal Johan Christian Fabricius v roce 1793 a má více variant.

Fotografie: Lahiru Perera

Barvy se pohybují od krémové do bílé a jasně růžové po žlutou. Samečci mají chlupatější nožičky než samičky, což jim dovoluje zachytit samičí feromony kvůli páření. Jak už naznačuje samotné jméno druhu, obývají především javory. Dospělé samičky pak kladou žlutá vajíčka ve skupinách po 10–40 kusech, přesněji na spodní stranu listů. Poté se vylíhnou larvy, tedy javoroví červi. Ty se živí především listím, hlavně červeného a stříbrného javoru.

Na javorech a někdy i dubech

Protože tyto housenky sežerou celý list, ve větších skupinách dovedou strom doslova „oholit“. Jde však spíše o estetickou než reálnou a dlouhodobou škodu na stromu. Tento růžový tvor patří mezi nejmenší z celé rodiny. Rozpětí křídel je 3,2–4,4 centimetru, u samiček 3,8–5 centimetru. Druh lze identifikovat právě díky jasnému zabarvení. Žije prakticky napříč celými Spojenými Státy i v některých odlehlejších regionech Kanady, například v Ontariu.

Fotografie: Lahiru Perera

Tento druh se vyskytuje v teplých lesích s opadavými dřevinami a blízko venkovských i městských oblastí. Během svého vývoje většinou obývá stále jeden strom. Vajíčka pak klade hlavně na javory, někdy ovšem i na blízké duby. V prvních fázích vývoje se larvy krmí ve skupinách, poté už samostatně. Samičky kladou vajíčka jeden den po oplodnění, během prvních 24 hodin jsou tak chráněna uvnitř těla matky. Jinak tu ale příliš mateřské péče nehledejte.

Zdroj: Theanimalclub

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]