Červená skvrna ve vajíčku: Co to vlastně je a je zdraví škodlivé? Tohle v dnešní době musíte vědět

Vajíčka patří mezi základní potraviny. Asi těžko najdeme člověka, který by je aspoň jednou za čas neměl. Někdy se v nich může objevit něco trochu atypického.

Vejce jsou nedílnou součástí české i světové kuchyně. Chutnají, dají se připravit na mnoho způsobů a jde o obrovskou zásobárnu tělu prospěšných látek. Kdokoli někdy jakkoli vařil vajíčko, asi se setkal s červenou skvrnkou vypadající jako krev. V takové chvíli se nabízí otázka, zda je vejce vůbec poživatelné. Upravit a sníst, nebo vyhodit? Jaká je tedy odpověď? U mnoho lidí vládne přesvědčení, že jde o kuřecí embryo, odborníci ovšem nesouhlasí.

Sražená kuřecí krev od snesení vejce

S čím tedy máme co do činění? Tato drobná skvrnka je sražená kuřecí krev, která se obvykle objevuje na povrchu žloutku. Zabarvení je důsledkem popraskání drobných kapilár ve vaječníku či vejcovodu slepice, která vejce snesla. Pokud je flíček viditelný nedaleko žloutku, došlo ke krvácení po uvolnění vejce z folikulu. Ten je velmi bohatý na krevné cévy a další speciální tekutiny. Jak to vlastně celé funguje?

Vajíčko vzniká uvnitř vaječníku a tvorba skořápky je posledním krokem. Právě to je důvodem, proč nelze dopředu určit, zda se uvnitř tato skvrnka bude nebo nebude vyskytovat. V případě, že slepice snáší vejce s červenou skvrnou pravidelně, může jít o nedostatek vitaminu A a D. Dochází k tomu i tehdy, pokud se zvířata nacházejí ve stresu. Zůstává ovšem otázka týkající se bezpečnosti, tedy zda lze takové vejce bez potíží zkonzumovat.

Test čerstvosti pro každé vejce

Odpověď je ovšem jednoduchá. Sraženinu můžete naprosto bez problémů sníst. Nic se vám po tom nestane, když si ji ale všimnete, můžete ji snadno odstranit. Běžný mýtus je tak vyvrácen a mnoho lidí si pravděpodobně oddechne. Další častou otázkou je, jestli jsou vejce v lednici stále čerstvá. To lze naštěstí zjistit velmi jednoduše a dokonce bez jejich rozbíjení. Vezměte vejce do ruky a přiberte si na pomoc sklenici s vodou.

Do té přidejte lžičku soli a po rozpuštění do tohoto roztoku vejce ponořte. Jestli klesne na dno, pak ho lze bez problémů sníst, je zcela čerstvé. Čím výše plave, tím staršího data je. Mohou za to vzduchové bubliny, které se postupně tvoří pod skořápkou. U čerstvého vejce jsou jen drobné, postupně ale zvětšují. Zhruba týden staré vejce se tak ve sklenici postaví na dně na špičku. Opravdu staré zůstane už jen plavat na hladině. Pryč s ním.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]