Na tuto lahodnou poctivou polévku se vždy těší i všechna moje vnoučata. Stojí mě jen 28 Kč

Fasolada

Poznejte kouzlo tradiční řecké kuchyně s fasoladou, lahodnou fazolovou polévkou, která kombinuje jednoduchost, chuť a výživné ingredience. 

Fasolada je neodmyslitelnou součástí řecké kuchyně a patří mezi nejoblíbenější pokrmy. Tato polévka je známá svou sytostí, bohatou chutí a jednoduchou přípravou. Základ tvoří bílé fazole doplněné o zeleninu, rajčatový protlak a vybrané koření, které dodává polévce jedinečný charakter. Fasolada je navíc univerzální ve svém servírování – můžete ji podávat jak teplou, tak studenou.

Ingredience potřebné na přípravu fasolady:

  • 400 gramů bílých fazolí
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rostlinného oleje (nejlépe olivového)
  • 350 gramů rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky soli
  • černý pepř podle chuti

Řecká pochoutka na vašem stole za několik minut

Vaření samotné polévky není nijak náročné, příprava ale zahrnuje kroky, které nesmíme opomenout. Jedná se hlavně o samotnou přípravu fazolí, které je zapotřebí přes noc naložit do vody, aby změkly. Jakmile si chceme polévku připravit, fazole jednoduše scedíme a dáme je vařit do hrnce s novou vodou. Vaříme na mírném ohni, dokud nejsou měkké.

Maďarská gulášová polévka porce s nabíráním lžící

Lepší gulášovku jsem v životě neochutnala. Díky této tajné přísadě chutná jako z luxusní restaurace

Mezitím si připravte zeleninu. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, cibuli nakrájejte nadrobno, stejně jako řapíkatý celer a stroužky česneku. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a orestujte mrkev, cibuli, česnek a celer, dokud nezměknou. Přidejte sůl, černý pepř a rajčatový protlak. Dobře promíchejte a nechte restovat ještě 2–3 minuty.

Díky jednoduchému dokončení dodáte polévce chuť

Základ z pánve přidejte k vařeným fazolím. Do polévky přidejte také koření – oregano, bobkový list a případně trochu červené papriky pro pikantnější chuť. Polévku nechte vařit na mírném ohni dalších 15–20 minut, aby se všechny chutě spojily. Tuto jednoduchou polévku si zamilujete nejen pro její chuť, ale také proto, že je bohatá na bílkoviny, vlákninu a vitamíny.

Polévka
Fotografie: Souspark

Můžete ji podávat teplou i studenou a snadno ji přizpůsobit vlastní chuti – například přidáním citronové šťávy, čerstvých bylinek nebo chilli pro pikantnost. Polévka je nejen chutná, ale také cenově dostupná, protože je složena z běžně dostupných surovin, které najdeme ve většině kuchyní.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*