Nejlepší vaječná pomazánka na chlebíčky a jednohubky podle klasického českého receptu z roku 1980

Pomazánky jsou oblíbené na jednohubky i na chlebíčky a nechybí na žádné party. Zkuste pomazánku z tresčích jater v plechovce.

Na chleba, na rohlík nebo právě na veku při přípravě občerstvení na oslavu. Všude tam lze použít velice jednoduchou pomazánku z tresčích jater. Pomazánku budete mít hotovu opravdu v pár minutách, tudíž je to skvělá volba i v případě, že k vám dorazila nečekaná návštěva. Občerstvení pro ně budete mít hotové raz dva. Stačí mít jen doma plechovku tresčích jater a dalších pár surovin.

Připravte si suroviny

Potřebovat budete jednu plechovku tresčích jater, dvě vejce, jeden tavený sýr, tři stroužky česneku, jarní cibulku, kopr, majonézu a sůl s pepřem na dochucení. Nejprve si dejte uvařit vajíčka. To je na celém procesu asi nejdelší. Pak rozdělejte plechovku a játra rozdělejte vidličkou. Vařená vajíčka, česnek a sýr pak nastrouhejte na struhadle. Cibuli a kopr nakrájejte najemno.

Fotografie: Unsplash

Následně vše smíchejte a ke směsi přidejte majonézu. Nakonec ještě dochuťte solí a pepřem. Pak připravte veku nebo jiné pečivo, které nakrájíte na plátky. Pokud chcete mít občerstvení jiné než obvykle, můžete pečivo z jedné strany opéct na suché pánvi. Chuť bude trochu jiná a vašim hostům bude určitě velmi chutnat.

Fotografie: Pixabay

Nejen na pečivo

Možná držíte dietu a pečivo nejíte nebo ho zkrátka zrovna nemáte doma a na pomazánku máte velkou chuť. V případě, že máte čas, můžete připravit tartaletky. Tedy malé košíčky z lineckého těsta, které touto směsí naplníte.

Připravit si pochopitelně můžete i domácí pečivo. Na to však budete potřebovat již více. Času. Skvěle bude pomazánka chutnat i na kulatých slaných oplatkách nebo na krekrech.

Fotografie: Pexels

Pomazánkou můžete pochopitelně naplnit také zeleninu. Vhodné na plnění jsou oblíbená rajčata, a to jak klasická, tak cherry. Pokud máte raději okurku, můžete z okurky udělat malé válečky a vydlabat je.

Na vrchu můžete samozřejmě v každém případě pomazánku ještě dozdobit. Čím budete zdobit záleží právě na tom, jestli jste plnili zeleninu nebo mazali na pečivo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]