Nejjednodušší recept na výrobu poctivého kysaného zelí ve vlastní šťávě. Tak ho dělaly už naše babičky

domácí nakládané zelí

Pokud máte rádi zeleninu a zeleninové přílohy k jídlu, určitě by vás mohl zaujmout recept na domácí kysané zelí. K jeho výrobě nepotřebujete mnoho surovin a nejedná se o nic složitého.

V současné době lidi mnohokrát zarazí cena, kterou vidí u jednotlivých surovin. Příkladem mohou být nakládané okurky, červená řepa ve sklenici nebo kysané zelí. Pokud byste si raději vyrobili domácí nakládané zelí, u něhož víte, jaké suroviny byly použity a budete si jisti, že se jedná o poctivé jídlo, můžete jej zkusit udělat podle tohoto receptu.

Suroviny, které budete potřebovat

Na přípravu domácího kysaného zelí budete potřebovat následující suroviny:

  • 2 až 2,5 kg zelí
  • 1 ks malá mrkev
  • 1 polévková lžíce soli

Dbejte na výběr zelí

Až půjdete do obchodu vybírat zelí, sáhněte raději po pozdní odrůdě. Jestliže naleznete zelí, které má více než 1 kilo, určitě jej kupte, protože právě to je vhodné. Jakmile budete mít doma něco okolo 2 kilo zelí, odstraňte z něj horní listy a celé zelí nakrájejte na středně velké nudličky. K práci budete potřebovat větší a ostrý nůž, se kterým vám půjde práce snadněji.

zelí

Zpracujte i ostatní suroviny

Jakmile budete mít dokrájené zelí, můžete si vzít mrkev a omýt ji pod tekoucí vodou. Následně ji oloupejte a poté ji nastrouhejte na struhadle nahrubo. Hned poté si zpracované suroviny (zelí a mrkev) dejte do hluboké mísy a promíchejte suroviny rukama. Tímto krokem zelí pustí vodu a poté vše přesuňte do 3 l sklenice. Suroviny nakonec důkladně prosolte běžnou kuchyňskou solí.

čínské zelí

Tajný recept od vientamky z tržnice: Bleskově rychlý, a přitom velice sytý salát s pekingským zelím

zelí s mrkví ve sklenici

Zelí nechte naložené odpočívat

Nyní můžete nechat zelí ve sklenici na rovném povrchu odpočívat při pokojové teplotě. Po 12 hodinách by se mělo vytvořit požadované množství šťávy, ve které bude zelí namočené. Pokud by se tak nestalo, přidejte malé množství převařené vody. Každý den zelí zlehka promíchejte a k práci si vezměte vařečku, která dosáhne až na dno sklenice. Zelí bude připraveno k jídlu za 3 až 4 dny. Dobře uděláte, když jej budete skladovat v lednici.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*