Velmi efektivní způsob pěstování brambor zaručí jejich bohatou úrodu, kterou vám bude každý soused závidět

Fotografie: Freepik

Domácí brambory jsou mnohem chutnější než ty kupované ze supermarketu. To ostatně platí o většině druzích zeleniny. Abyste docílili skutečně bohaté úrody, kterou upotřebíte během roku, řiďte se praktickými zahrádkářskými tipy.

Jak docílit bohaté úrody brambor?

Postupujte podle následujících kroků:

  • Než brambory zasadíte, řádně prokypřete půdu na zahradě. To učiníte například pomocí rýče či motyčky.
  • Hlízy sázejte ve dvou řadách střídavě s mezerami. To znamená, že brambora umístěná nalevo bude mezi dvěma plody napravo.
Fotografie: Freepik
  • Jednotlivé hlízy sázejte od sebe asi 30 centimetrů, aby měli prostor k zakořenění.
  • Mezi jednotlivými dvojitými řadami ponechte prostor alespoň 80 centimetrů.
  • Klíčky brambor by měly směřovat v zemi do středu každé řady.
  • Hlízy nesázejte příliš hluboko. Část by měla správně vyčnívat nad půdu.
Fotografie: Freepik

Jak o brambory pečovat dál?

Až brambory zakoření, zaměřte se na pravidelné okopávání půdy a plení okolí pěstovaných plodin. Tuto péči provádějte ideálně po dešti, kdy bude zemina lépe opracovatelná. Plevel vyjímejte pečlivě i s kořeny.

Hnojiva vhodná na brambory

Zkušení zahrádkáři radí prohnojit půdu ještě před výsadbou brambor. Vhodné je použít například kravský, koňský nebo ovčí hnůj. Vsadit však můžete i na speciální přípravky ze zahradnictví. Zelenina potřebuje pro svůj růst hlavně draslík a fosfor.

Fotografie: Freepik

Kdy brambory sázet a kdy sklízet?

Brambory je nejlepší vysadit zhruba počátkem měsíce dubna, kdy již nehrozí nijak silné mrazy. Vybírat ale můžete i z posledních dnů v březnu nebo z počátku května. A kdy vlastně brambory sklízet? Termín se zpravidla liší podle místa pěstování (zda je to v nížinách nebo ve vyšších polohách). Sklizeň většinou začíná už v srpnu a v některých lokacích končí až listopadu. Vykopané hlízy nechte proschnout, očistěte od hlíny a umístěte na chladné, temné a suché místo.

Zdroj: GardeningKnowHow

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]