Jednoduché a chutné jídlo: Zapečená cuketa s mletým masem

Když se snoubí chuť, kterou dodá šťavnatá cuketa, s lahodným mletým masem, je to dokonalé. Tohle jídlo lahodí jak oku, tak i chuťovým pohárkům. Ideální je zapečená cuketa s mletým masem na rychlý oběd, nebo i večeři. Potěšíte tak milovníky masa i zeleniny. Příprava je velice snadná a zvládne ji i kuchař začátečník.

Jaké suroviny potřebujete k přípravě zapečené cukety s mletým masem?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • dvě cukety
  • zhruba 300 až 500 gramů mletého masa dle preferencí (může být mix vepřového a hovězího)
  • tvrdý sýr na strouhání
  • čerstvé bylinky dle chuti (kopr, petržel, pažitka)

Také budete potřebovat cibuli, dva až tři stroužky česneku a sůl, pepř k dochucení.

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Cukety nejprve očistěte od stopek, oloupejte a pomocí ostrého širokého nože nakrojte na plátky tak, aby zelenina zůstala vcelku v horní části. Pak dejte chvíli stranou a pusťte se do ochucování mletého masa. To si přesuňte do hlubší mísy, přidejte k němu jemně nasekané bylinky dle obliby, prolisované stroužky česneku, jemně pokrájenou cibulku, osolte, opepřete a důkladně masovou směs promíchejte, aby se propojily všechny chutě.

Plnění cuket, pečení a servírování

Naplátkované cukety si následně vezměte k ruce a plňte je okořeněným mletým masem v místech, kde jsou nakrojené. Vložte obě cukety na pečícím papírem vystlaný plech a dejte do trouby zapéct na 40 minut při 180 stupních Celsia.

V posledních pěti minutách posypte zeleninu s masem strouhaným tvrdým sýrem, použít lze například čedar, ementál, nebo eidam. Až se sýr rozteče, máte hotovo. Zapečené cukety s mletým masem podávejte nejlépe horké spolu s dipem ze zakysané smetany, nebo bílého jogurtu. Zakusovat k tomuto lehkému pokrmu můžete samozřejmě i oblíbené pečivo, nebo je možné si opéct i rané brambůrky na másle. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]