Jednoduchý a levný koláč, po kterém se jen zapráší

Preferujete při pečení rychlost a efektivitu? Pak vsaďte na tento jednoduchý recept, z kterého vzejde velmi chutný a křehký koláč. Jeho přípravu zvládnete skutečně v rekordně krátkém čase. A vaši hosté se tak mohou těšit na dokonalou pochoutku k šálku kávy, čaje, nebo kakaa.

Recept na levný koláč

Na těsto budete potřebovat následující suroviny:

– 250 gramů hladké mouky

– ½ lžičky jedlé sody

– ¼ lžičky soli

– 100 gramů másla při pokojové teplotě

– 100 gramů zakysané smetany

Na náplň si také připravte:

– 90 gramů hladké mouky

– 90 gramů moučkového cukru

– 25 gramů změklého másla

Další potřebné suroviny:

– 1 vajíčko

– trochu vody

Jak postupovat při přípravě koláče?

Nejprve si vypracujte těsto. To uděláte tak, že si do mísy prosejete hladkou mouku, k ní přidáte jedlou sodu a trochu soli. Na závěr zakomponujte do směsi i změklé máslo při pokojové teplotě a rukama vytvořte homogenní a hladké těsto. To vložte do plastového sáčku, nebo obalte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice na dvacet minut.

Příprava náplně, kompletace koláče a fáze pečení

Než se těsto vychladí, připravte si náplň, která bude vlastně jakousi drobenkou. V misce si smíchejte mouku, moučkový cukr a máslo a vytvořte klasickou žmolenku. Pak vyjměte těsto z lednice a vyválejte jej na plát silný jen několik milimetrů.

Na jeho povrch rozprostřete právě vytvořenou náplň a zarolujte. Povrch závinu namažte rozšlehaným vejcem se lžící vody a posypte zbylou drobenkou.

Roli pokrájejte na kousky centimetr silné a ty položte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě as 30 až 40 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování koláče

Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte vychladnout a podávejte s šálkem dobré kávy, nebo čaje. Namazat jej můžete před konzumací klidně i oblíbeným domácím džemem, nebo marmeládou. Skvěle se hodí jak k snídani, tak i k svačině. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]