Spousta lidí má doma přebytečná jablka a neví co s nimi. Přitom můžete například zkusit pomocí tohoto receptu udělat velmi jednoduchý jablečný dezert.
Jablka jsou velmi snadno dostupnou potravinou. Na začátku podzimu, kdy jablka dozrávají, jsou navíc v obchodech dostupná za velice příjemné ceny. Někteří si jablka pěstují na své zahradě, a tak jich v tomto období mají vždy hodně. Díky tomuto receptu můžete z jablek udělat skvělý a jedinečný dezert.
Co budete potřebovat
- 6 vajec
- 250 ml mléka
- 90 g mouky
- 0,5 čajové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce másla
- 3 velká jablka
- 4 polévkové lžíce cukru
- 1 čajová lžička skořice
Našlehejte si vejce
Vezměte si dostatečně velkou misku a rozklepněte do ní vejce. Během šlehání do misky přidejte mléko, mouku a sůl. Vše šlehejte, dokud nevyšleháte hladkou hmotu. Následně si předehřejte troubu na 250 °C a dejte do ní rozpustit máslo v zapékací koláčové míse. Máslo nerozpouštějte v mikrovlnné troubě, jelikož budete potřebovat rozehřátou troubu i mísu na koláč. Jakmile se vám máslo rozpustí, nakrájejte jablka na plátky a rozložte je na rozpuštěné máslo.
Směs nalijte na jablka
Jakmile budete mít vyskládaná veškerá jablka na másle, tak vezměte našlehanou směs a opatrně jí nalijte na jablka. Snažte se směs rovnoměrně rozprostřít po jablkách, ať na nějakém místě není výrazně větší množství než na jiném. Poté vše lehce posypejte skořicí, protože k jablkům je skořice nejideálnější ingredience.
Koláč dejte upéct
Troubu lze ponechat nastavenou na 250 °C. Jablkový dezert do ní můžete vložit a nechat péct přibližně 20 minut. Po uplynutí této doby můžete koláč z trouby vyjmout. Na závěr ho stačí jen nechat vychladnout a můžete servírovat. Pokud chcete, tak jej těsně před jeho konzumací doplňte o šlehačku. Ideální bude jako dezert po skvělém obědě či jako snídaně, která krásně doplní vaší ranní kávu.
Napište komentář