Deset nejlepších druhů ovoce, které se hodí do stravy diabetika

Jedním z populárních mýtů o cukrovce je, že ovoce by se nemělo konzumovat, pokud chcete udržet hladinu cukru v krvi v normálních mezích. Ovoce sice cukry obsahuje, ale rozhodně není důvod k obavám. Ovoce je plné minerálů, vitamínů, antioxidantů a dalších živin, včetně zdraví prospěšné vlákniny, která reguluje hladinu cukru v krvi a tím také chrání před diabetem typu II. Mimo jiné vláknina pomáhá k pocitu sytosti, čímž zamezuje nezdravému přejídání.

Nicméně stejně jako další jídlo, i ovoce by se mělo konzumovat s rozumem. Nejlepší je konzumovat ovoce v jeho přirozené formě, protože se vyhnete konzumaci zpracovaného ovoce s přídavkem cukru.

1. Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky či jahody patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a všeobecně platí za superpotraviny. Vhodné jsou i pro diabetiky.

2. Třešně

Stejně jako bobulovité ovoce mají i třešně nízký GI a jsou plné antioxidantů. Mimo to jsou výtečnou prevencí srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky.

3. Broskve

I broskve patří do stravy diabetika. Obsahují vitamín A, B, C, E, vlákninu, draslík a hořčík. Jejich kalorická hodnota je minimální. Pouze 43 kcal na 100 gramů. Jsou plné vlákniny, která prospívá střevům a působí proti zácpě, jsou také močopudné, takže ulevují ledvinám.

4. Meruňky

Meruňky rovněž platí za dietní ovoce a jsou skvělým zdrojem vlákniny. Obsahují i skupinu vitamínu B, který posiluje nervy. Regulují dokonce srdeční tep a tlak a jsou prevencí Alzheimerovy choroby.

5. Jablka

Jsou pro diabetiky požehnáním, protože obsahují vlákninu a vitamín C. Vhodné je konzumovat jablka i se slupkou a neloupat je, právě ta je bohatá na antioxidanty.

6. Pomeranče

Pomeranče pomáhají normalizovat krevní tlak díky obsahu folátu a draslíku. Obsahují rovněž vitamín C a vlákninu. Pomeranč konzumujte celý, ale výtečná je i šťáva z pomerančů.

7. Hrušky

Dalším skvělým doplňkem diabetického jídelníčku jsou hrušky. Vynikající zdroj vlákniny a vitamínu K. Mimo jiné hrušky mají schopnost odstraňovat toxiny z těla.

8. Kiwi

Kiwi je vynikajícím zdrojem vlákniny, draslíku, hořčíku, fosforu, železa a vitamínu C a K. Kiwi zrychluje metabolismus a produkci hormonů, podporuje růst kostí, chrání tělo před poškozením volnými radikály, posiluje imunitu, pomáhá při paradentóze, zamezuje zácpě, snižuje cholesterol, prospívá očím. V kiwi je cca 12 g sacharidů na 100 g ovoce, přičemž poměr mezi glukózou a fruktózou je 1:1. Pro doplnění energie je tedy vhodné hned ráno a dodá cukry jak do jater, tak do svalů.

9. Granátová jablka

Ze všech druhů ovoce mají právě granátová jablka nejlepší kombinaci antioxidantů. Chrání před volnými radikály i chronickým onemocněním.

10. Guava

Rovněž guava (kvajáva) má nízký GI, je to ovoce plné zdraví prospěšných látek a vlákniny. Pomáhá snižovat riziko zácpy a vzniku diabetu typu II. Guava má vyšší koncentraci lykopenu – antioxidant, který bojuje s rakovinou prostaty – více než jakékoliv jiné ovoce či zelenina, včetně rajčat a melounu. Podle studie I-Shou University může konzumace guavy bez kůže u diabetiků snížit absorpci cukru v krvi.

Obrázky: pixabay