Na světě je celá řada receptů na sladké pečivo. Jedním z nich je i borůvkový koláč se smetanovou náplní. Je jednoduchý na přípravu a báječně chutná.
Máte k dispozici domácí borůvky, nebo se vám podařilo koupit balení zmrzlých plodů v obchodě? Pak si rozhodně upečte borůvkový koláč, kterým uděláte radost svým mlsným chuťovým pohárkům. Jeho příprava vám zabere maximálně hodinu vašeho času a výsledek bude rozhodně stát za to.
Co budete potřebovat na přípravu těsta
- 1 vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 100 g másla
- 300 g polohrubé mouky
Z čeho připravíte náplň do koláče
- 1 vejce
- 300 ml sladké smetany
- 150 g cukru
- 1 lžíce škrobu a 1 lžíce mouky
- 300 g borůvek
Postup přípravy těsta
Do hlubší mísy nasypete mouku, přidáte moučkový a vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu. Pečlivě vypracujete hladké těsto, které zabalíte do potravinářské fólie a necháte v chladu odpočinout alespoň půl hodiny. Jednotlivé komponenty se lépe spojí a vynikne pak jejich chuť.
Připravte si náplň do koláče
Na náplň smícháte v míse vejce se smetanou, dobře vyšleháte, přidáte cukr a škrob s moukou. Měla by se vám vytvořit homogenní směs. K tomuto účelu je možné využít praktického domácího pomocníka – elektrický šlehač. Ale vše lze zvládnout také vlastníma rukama, jen to zabere více času a námahy.
Dokončení borůvkového koláče
Vezmete si zapékací misku a vyložíte ji pečicím papírem, případně vymastíte tukem. Připravené těsto vyválíte na placku silnou asi 5 mm, kterou vyložíte dno a okraje misky. Těsto je dobré propíchat vidličkou. Pak na něho nalijete smetanovou náplň a navrch po celé ploše koláče nasypete omyté borůvky. Koláč upečete v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 30 minut. Necháte vychládnout a teprve potom ho můžete nakrájet.